Valér
2 °C
8 °C

Elfogatóparancs a börtönre ítélt nőgyógyász ellen

2004.11.30. 14:20
Nem jelentkezett két éves szabadságvesztésének letöltésére az a szegedi nőgyógyász, akit többek között illegális magzatelhajtás miatt ítéltek jogerősen börtönbüntetésre. A Csongrád megyei bíróság büntetésvégrehajtási osztálya elfogatóparancsot adott ki ellene.

A Csongrád megyei bíróság büntetésvégrehajtási osztálya már korábban többször, több lakcímről is elrendelte a szegedi nőgyógyász elővezetését, de mivel ez nem vezetett eredményre, az elfogatás mellett döntöttek, értesült a HavariaPress kedden. Zalányi Sámuelnek szeptember 29-ig kellett volna jelentkeznie a büntetés-végrehajtási intézetben.

Zalányit illegális magzatelhajtás és más bűncselekmények miatt két év börtönre ítélte jogerősen a Csongrád Megyei Bíróság, enyhítve ezzel az elsőfokú ítéletet. Magánrendelőjében a nőgyógyász 2000-ben tiltott módon végzett el három nőnél négy alkalommal magzatelhajtást, aminek következtében az asszonyok kórházi és pszichiátriai kezelésre szorultak.

Zalányi Magyarországon erre a célra nem engedélyezett, nem elfogadott és nem igazolt hatású gyógyszerrel akarta meddővé tenni pácienseit, azonban a nők teherbe estek. Az orvos nem közölte mindegyik betegével a terhességüket, így tudtuk és beleegyezésük nélkül idézte elő náluk a vetélést valamilyen gyógyszerrel. Ezzel többszörösen szándékosan megszegte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a foglalkozási és etikai szabályokat, és megtévesztette pácienseit.