Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Összecsapások a Notting Hill-i karnevál végén

2008.08.26. 11:56
Erőszakba torkollott a kétnapos Notting Hill karnevál, amit a szervezők London kulturális sokszínűségét akarták összekötni a 2012-es londoni olimpiai játékok gondolataival.

Több mint 300 embert vettek őrizetbe Nagy - Britanniában keddre virradóra a Notting Hill karnevál végén, miután súlyos összecsapások robbantak ki a bandák, majd a közbeavatkozó rohamrendőrök és a bandatagok között. A londoni hatóságok közlése szerint több rendőr megsérült.

A kétnapos londoni Notting Hill karnevál, Európa legnagyobb utcabálja. Idén 44. alkalommal rendezték meg az eredetileg a londoni karibi közösség által kezdeményezett ünnepséget, amelynek ez évi témája "Üdvözlet a világnak". A vasárnap kezdődött karnevál szervezői London kulturális sokszínűségét akarták összekötni a 2012-es londoni olimpiai játékok gondolataival.

Az óriáspartin vasárnap 64 beöltözött táncos csoport vonult végig a turistalátványosságként ismert Portobello road-i piac környékén, egy öt kilométeres útszakaszon. A menethez 38 különböző színpad szolgáltatta zenét. Idén a rendőrség 6 millió fontot (1,8 milliárd forint) költött a karneválozók biztonságára, több ezer kézi fémkeresővel ellátott rendőr járőrözött a rendezvényen és a fő menet útvonalához is fémkereső kapukon át vezetett az út. A szervezők előzetesen úgy kalkuláltak, hogy a karnevál csaknem 100 millió fontot (30 milliárd forint) hoz majd a városnak.

Korábban is többször volt erőszak a Notting Hill-i fesztiválon. 1976-ban több mint száz rendőrt szállítottak kórházba, miután összecsaptak a bulizókkal. Nyolc éve két embert öltek meg, tavaly egy 14 éves fiúra lőttek rá, többeket pedig megkéseltek.