Eleonóra
-1 °C
2 °C

A női menedzserek nem férfiak

2001.04.17. 21:17
Szívélyes könyvbemutatókra általában két okból jár az ember: a szerző közeli rokon, vagy a rovatvezető családtagja. Nagy Beáta nem felel meg egyik kitételnek sem, viszont könyvének a Női menedzserek címet adta, ami épp elég indok ahhoz, hogy csak úgy brahiból is elmenjen az ember egy kis okosságot tanulni. A riporter hamar rájött, hogy eddigi miniszoknya-nagy dudák-finom parfüm kategorizálása kissé sematikus megközelítés.
Nagy Beáta
Szexista mivoltunk végett került a látókörbe Nagy Beáta Női menedzserek című könyvének bemutatója, lévén az ember szívesen keres magának fotótémát az otthoni gyűjteményébe. Most - fényképek a kézben - már logikusnak tűnik, hogy a női menedzserek nem azonosak azokkal, akik gondolkodnak és írnak róluk. A könyvbemutatónak szánt baráti összejövetelt a Közgáz rektori tanácstermében tartották kedden délután, és a bensőséges hangulat hamar elárulta, hogy inkább ismerősök, kollégák jöttek el, mint újságírók. Az Aula kiadó nevében Halász Géza meg is jegyezte: "ennyi embert rég láttam bemutatón", de ebből ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, sokkal inkább abból a megjegyzéséből, miszerint "a forgalomba került könyvek jól fogynak".

Eltökéltség, és frankó család

Darabonként 2700 forintért. Nagy Beáta, a könyv szerzője szociológus, és a Közgazdaságtudományi Egyetem egyik kutatásának eredményeit gondolta tovább: milyen jellemzőkkel bírnak a hazai női menedzserek, honnan jött és hová tart ez a maroknyi csoport, amelynek annyi sztereotípián kell magát átküzdenie, mint annak idején Babatünde Fatusinak, hogy elfogadtatsa magát a szakmával, a közzel, a családjával, úgy en blonc ezzel a brutálisan férfiközpontú társadalommal.

A szerző kérdésünkre elzárkózott attól, hogy megnevezze Magyarország első három legsikeresebb menedzsernőjét, viszont azt elmondta, hogy a sikeres nőket alapvetően az jellemzi, hogy átlagon felüli eltökéltséggel rendelkeznek, és agyilag frankó családból jöttek. Ha rangsort nem is akart felállítani Nagy Beáta, azért azt megjegyezte: nem véletlen, hogy Dunavölgyi Máriát hívta meg a bemutatóra.

Az elsők közül

Dunavölgyi Mária a Budapesti Értéktőzsde ügyvezető igazgatója. A riporter abban a szerencsés helyzetben volt, hogy épp mellette foglalt helyet, így a feljegyzett vázlatpontokból már jó előre tudta, hogy a könyvből megszerzett tudásról, a könyv által okozott örömről, a könyvben megjelenített női tulajdonságok természetéről fog beszélni az igazgatónő. Ez így is történt - utolsó momentumként azonban Dunavölgyi még azt is elmondta, hogy a női mivolt a döntéshozatalban jelent elsősorban előnyt, mert a nők képesek másokra is figyelni, így abszolúte körültekinthetően döntenek. A magát sikeresnek valló nő az Indexnek elárulta, hogy a sikeresség jegyében elvesztett dolgok közül csak azt sajnálja igazán, hogy a gyerekeivel ritkábban tud foglalkozni.

A könyv egyébként részletesen vizsgálja a női menedzserek életét, jellemzőit - életútinterjúk segítették a szerzőt a tipologizálásban, valamint az a rengeteg adat, és felmérés, amelynek feldolgozása végén még mindig az a kérdés maradt, hogy akkor most karrier vagy gyerek? A női menedzserek ugyanis nem férfiak.