Piroska
-2 °C
5 °C

A nők előretörtek a parlamentekben

2003.05.02. 12:45
Az elmúlt két évben a nők képviselete jelentősen megnőtt világszerte a parlamentekben, de a férfiak még mindig uralják a politikai életet, állapította meg derült ki az ENSZ női fejlesztési alapjának, az UNIFEM-nek a jelentéséből.
A felmérés szerint a nők 2000 és 2002 között viszonylag kis mértékben léptek előre az iskolázottság, az analfabetizmus leküzdése és a munkavállalás területén, ugyanakkor több parlamenti képviselői posztot töltenek be, mint korábban. Ez részben annak köszönhető, hogy egyes országokban törvény által megszabott kvóták határozták meg arányukat, illetve a törvényhozók önkéntesen helyet biztosítottak a nőknek.

Nem a gazdasági helyzet számít

A jelentés megállapítja, hogy csupán hét fejlett ország - Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia, Izland, Hollandia és Németország - esetében ért el magas szintet a női egyenjogúság a lányok középiskolai tanulmányai, a nők írástudása, házon kívüli munkavállalása és parlamenti képviselősége terén. A fejlődő országok között Argentína, Costa Rica és a Dél-Afrikai Köztársaság érte el a szintet. E tíz ország Mozambikkal együtt teljesítette az ENSZ 1995-ös pekingi nőkonferenciájának határozatát: nemzeti kormányaikban a nők aránya eléri az ott megállapított 30 százalékos küszöböt, kvóták alapján. Ugyanakkor világszinten a nők 2002-ben még csak 14 százalékát tették ki a parlamenti képviselőknek.

Az egyenjogúsági törekvések legkevésbé a legszegényebb országokban nyernek teret, de a közéleti szereplés nem a gazdaság függvénye - derül ki a jelentésből. Az Egyesült Államok, Franciaország és Japán, ahol a nők a parlamenti székek 12, 11,8, illetve 10 százalékát kapták, 13 szegény fekete-afrikai állam után kullog.

Még sokat kell tenni

"Sokat kell még tenni azért, hogy a nőket egyenlő partnerekként fogadják el a fontos döntéshozatali folyamatokban - mondta az AP-nek Noellen Heyzer, az UNIFEM igazgatója - Az igazi előre lépés akkor következik be a nemek egyenjogúsága felé, amikor a nők már nemcsak abba szólhatnak bele, ami az ő életüket érinti." A szervezet felszólította a világ kormányait és a különböző szervezeteket, hogy támogassanak a nők egyenjogúságát elősegítő akciókat.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft