Árpád
-2 °C
3 °C

Négymillió titkos adószámot küldött szét a norvég APEH

2008.09.17. 16:25
Adatbotrány borzolja a kedélyeket Norvégiában: az adóhatóság mind a négymillió adófizető személyes adatait, a jövedelmük mellett a szigorúan bizalmas adóazonosító számokat is, tévedésből megküldte a vezető újságok szerkesztőségeibe.

"Gigantikus méretű botrány" - jellemezte a helyzetet az adatvédelmi hatóság szóvivője szerdán a norvég rádióban. Kristin Halvorsen pénzügyminiszter "rendkívül komoly és sajnálatos hibának" mondta, hogy az adóazonosító számokat is tartalmazó CD-k csaknem tucatnyi vezető médiumhoz kerültek.

A születési dátumból és egy ötjegyű számból álló adóazonosítót Norvégiában minden hatóság, bank, biztosító, kórház, de még a vállalatok is használják személyazonosításra, ezért sokkal fontosabbnak számít, mint a név.

Az illetékes hatóságok felszólították a szóban forgó szerkesztőségeket, hogy haladéktalanul küldjék vissza a CD-ket. Egyúttal bocsánatot kértek az adóazonosító számok kiadásáért. "Egyáltalán nem találunk magyarázatot a dologra" - mondta az adóhivatal szóvivője.

Az adóhatóság tévedésből tette fel az adóazonosító számokat a norvég adófizetők elektronikus listájára, amelyet minden évben megküld a médiának. A listán általában csak a név, a jövedelem és a jövedelemadó szerepel, a szigorúan bizalmas adóazonosító szám azonban nem. Ezzel a kiegészítő információval alaposan megkönnyítették a bűnözőknek, tolvajoknak, hogy "érdekes pénzügyi hátterű személyek kilétéhez hozzáférjenek" - ismerte el az adatvédelmi hatóság szóvivője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?