Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Négymillió titkos adószámot küldött szét a norvég APEH

2008.09.17. 16:25
Adatbotrány borzolja a kedélyeket Norvégiában: az adóhatóság mind a négymillió adófizető személyes adatait, a jövedelmük mellett a szigorúan bizalmas adóazonosító számokat is, tévedésből megküldte a vezető újságok szerkesztőségeibe.

"Gigantikus méretű botrány" - jellemezte a helyzetet az adatvédelmi hatóság szóvivője szerdán a norvég rádióban. Kristin Halvorsen pénzügyminiszter "rendkívül komoly és sajnálatos hibának" mondta, hogy az adóazonosító számokat is tartalmazó CD-k csaknem tucatnyi vezető médiumhoz kerültek.

A születési dátumból és egy ötjegyű számból álló adóazonosítót Norvégiában minden hatóság, bank, biztosító, kórház, de még a vállalatok is használják személyazonosításra, ezért sokkal fontosabbnak számít, mint a név.

Az illetékes hatóságok felszólították a szóban forgó szerkesztőségeket, hogy haladéktalanul küldjék vissza a CD-ket. Egyúttal bocsánatot kértek az adóazonosító számok kiadásáért. "Egyáltalán nem találunk magyarázatot a dologra" - mondta az adóhivatal szóvivője.

Az adóhatóság tévedésből tette fel az adóazonosító számokat a norvég adófizetők elektronikus listájára, amelyet minden évben megküld a médiának. A listán általában csak a név, a jövedelem és a jövedelemadó szerepel, a szigorúan bizalmas adóazonosító szám azonban nem. Ezzel a kiegészítő információval alaposan megkönnyítették a bűnözőknek, tolvajoknak, hogy "érdekes pénzügyi hátterű személyek kilétéhez hozzáférjenek" - ismerte el az adatvédelmi hatóság szóvivője.