Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Hat és fél évet késtek a brit vonatok

2004.01.22. 16:07
Megbízhatóbbá vált a brit vasút - derült ki a brit pályavasútak utolsó negyedéves jelentéséből. A vasúti hálózatot fenntartó National Rail szerint 2003 októbere és decembere között alig 55 ezer órát késtek a brit vonatok.
Eddigi legjobb évzáró három hónapját teljesítette a Network Rail (NR) brit vasúttársaság. A vasúti hálózatot fenntartó vállalat közlése szerint a brit vonatok összességében 55 ezer órát (327 hetet) késtek 2003 október-decemberében - jelentette be a vasúttársaság.

Jelentős javulás

A Guardian szerint a hat és fél évnyi késés, bár megrázóan soknak tűnik, mégis jelentős javulást jelent. A késések összmennyisége 26 százalékkal kevesebb, mint 2002-ben, összességében az eddigi legjobb utolsó negyedéves eredmény.

A késések 46 százalékáért felel közvetlenül az NR, ez hatvan százalékos eredményjavulás a 2002-es adatokhoz képest - írja a brit napilap. A késések okai között pályahibák mellett a vasúti szerelvények meghibásodása is szerepel, ezért azonban a járatok üzemeltetői felelősek. Az NR közlése szerint 2003 áprilisa és decembere között összesen 220 szerelvény hibásodott meg, ez 23 százalékos javulás az előző év azonos időszakához képest.

Az eddigi csúcsévben, 1998-99-ben összesen 952 vonat romlott el - írja a Guardian.

Jó úton járnak

Az adatokat az NR meglehetős elégedettséggel fogadta. "Jelentős mértékben javult a teljesítmény. Bár komoly kihívásokkal küzdünk, a jó irányba haladunk" - nyilatkozta a napilapnak a pályavasutak igazgatóhelyettese Iain Coucher. Véleménye szerint az NR bizonyította, hogy "rendbe tudja tenni a brit vasúti rendszert".