Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Teljes a szökőárkészültség Hollandiában és Nagy-Britanniában

2007.11.09. 10:24
Angliában partmenti árvizektől tartanak, Hollandiában meg az egész ország készültségben áll a közelgő északi-tengeri szökőár miatt. A tengerszint átlagosan másfél métert emelkedhet, de négyméteres hullámok is támadhatják a partokat a 145 kilométeres szelek mellett.

Teljes riasztást rendeltek el Hollandia partvidékén, miután brit meteorológusok az elmúlt húsz esztendő legveszélyesebb szökőárjairól adtak ki riasztást. Az előrejezlzések szerint akár négyméteres hullámok is elérhetik a partokat, ezért a holland hatóságok lezárták a Rotterdam kikötőjét védő, a kilencvenes években épített gigantikus védőgátat, a Maeslantot, jelentette a BBC. Erre eddig még nem volt példa. Az árkapu egy 360 méteres csatornaszakaszt zár le.

A többi partmenti védműnél is riadót rendeltek el, erre 1976 óta nem volt példa. Norvágia az északi-tengeri olajfúrótornyokat záratta le.

Mivel a tengerszint másfél méteres emelkedésével számolnak, Nagy-Britanniában is lezárták a Temze és a Dartford patak védőgátjait. A brit hatóságok Kentben és Norfolkban nagy árvizekre számítanak, Orkney és Shetland szigetén pedig 145 kilométeres széllökésekre, írja a BBC.

Hollandiában és Nagy-Britanniában egy hasonló szökőár 1953-ban több mint kétezer emberéletet követelt.

Az Északi-tengeren tomboló vihar az előrejelzések szerint pénteken a reggeli órákban csúcsosodhat, de akár két napig is elhúzódhat. A vihar az előrejelzések szerint a kontinens a partoktól távoli vidékén is pusztíthat, Németországban 125 kilométeres viharos szelekre számítanak. Az ország északi-tengeri partvidékét Hollandiához és Nagy-Brtianniához hasonlóan a szökőár is fenyegeti, az Elba és az Elm folyón is árvízvédelmi riasztást rendeltek el. Dániában is komoly árvizekre számítanak, jelentette a BBC.