Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Új partridrog tűnt fel Angliában

2003.10.27. 11:19
Az extasy eddig ismeretlen, rendkívül hatékony, hallucinogén változata hódít Anglia-szerte a klubokban. A rendőrség az utcán tesztelt, feltehetőleg Európából "importált" drog veszélyeire figyelmeztet. A 2C-i nyáron tűnt fel először a nagyobb fesztiválokon.
Tovább bővül Angliában az amúgy sem szűkös partidrogok piaca - állítja a BBC. A Nemzeti Nyomozóhatóság (NCI) most kiadott közleményében egy új, eddig ismeretlen extasy változat veszélyeire hívja fel a figyelmet. A többek közt amfetaminszármazékokat is tartalmazó, és valószínűleg LSD-vel is "megspékelt" szer hatásai és mellékhatásai még nem teljesen ismertek, ezért a 2C-i névre "keresztelt" drog használata különösen kockázatos, figyelmeztet az NCI.

Erős és hatékony

Májustól augusztusig kilenc alkalommal foglaltak le különböző mennyiségeket az új drogból, a legnagyobb fogást - 65 adag lefoglalását - a Glastonbury fesztiválon könyvelhették el a rendőrök, de Brightonban, Bedfordshire-ben és Edinburgh-ban is felbukkantak a gyártás során felületükre préselt "i" betűvel megkülönböztetett kis, fehér tabletták.

A nyomozók szerint Európából, valószínűleg Dániából csempészik az országba a szert, mely a drogkereskedőknek komoly hasznot hozhat, ugyanis a közönséges extasy tablettáknál jóval drágább. Az akár 10 fontba is kerülő 2C-i ráadásul nagyon erős és hatékony, így hamar népszerűbb lehet a csupán egy fontért árult (egy-egy hétvégén tömegesen fogyó) extasynál.

Kockázatos

A hatóságok többször is felhívták a klubberek figyelmét az ismeretlen mellékhatások miatti kockázatokra. A frissen kikísérletezett szintetikus szereket, úgymond, az utcán tesztelik a készítők, áthárítva az ebből fakadó potenciális veszélyeket és károsodásokat a gyanútlan fogyasztóra - figyelmezteti az újdonságokra fogékony, partidrogokat fogyasztó fiatalokat az NCI.