Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Turisták a nukleáris támaszponton

2000.11.25. 14:40
Négy eltévedt turista teljesen akadálytalanul jutott be a skóciai Faslane atomtengeralattjáró-bázisra. A csak hetekkel később nyilvánosságot kapott eset annál is meglepőbb, mivel a támaszpont körül rendszeresek a nukleáris fegyverkezés elleni tüntetések.
Az atom-tengeralattjárók támaszpontja Faslane-nél
November elején történt, hogy egy autó, amelyben két öreg hölgy és két idős úr utazott, valószínűleg elvétette a helyes irányt egy útkereszteződésben, és a skóciai Faslane támaszpont területére tévedt. Mikor a biztonsági őrök megállították őket, a turisták ártatlanul kérdezték, hogy jó felé tartanak-e, ha Arrocharba akarnak jutni. A brit Trident-osztályú atom-tengeralattjárók állomáshelyén történt felettébb kínos eset csak hetekkel később látott napvilágot.

Még papírokat sem kértek

A hívatlan vendégeket persze azonnal kitessékelték, de a bázis vezetői vizsgálatot indítottak annak kiderítésére: hogyan juthattak be a civilek akadálytalanul a katonai támaszpontra. A bázis szóvivője nem közölte, hogy a turisták milyen mélyen ,,hatoltak be", és azt sem, hogy mennyi ideig tartózkodtak ott.

A szóvivő megerősítette, hogy az autót a bejáratnál egyáltalán nem ellenőrizték, és semmiféle papírt nem kértek a belépéskor. Mint mondta, bűncselekményre utaló jel nincs, de mivel súlyos biztonsági hiányosságról van szó, nagyon komolyan kezelik az ügyet. Egy katonát már fel is függesztettek.

A tüntetők nem juthatnak be

A civilek észrevétlen bejutása annál is meglepőbb, mivel a bázis körül rendszeresek a tüntetések. Februárban, sőt néhány nappal a mostani incidens előtt is több tucat ember tiltakozott a brit nukleárisfegyver-program ellen a támaszpont bejáratánál. A tüntetők általában eltorlaszolják a bejáratokat, vagy megpróbálnak bejutni a bázisra. A februári incidens után százötven embert - köztük két skót szocialista képviselőt - őrizetbe is vettek. A Valentin-napi tüntetést Sean Connery is támogatta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!