Ödön
1 °C
11 °C

Radioaktív műhold zuhant Budapestre

2002.03.29. 14:18
Nukleáris anyagot tartalmazó műhold csapódott be péntek délelőtt a Központi Fizikai Kutatóintézet melletti erdőbe, majd tűz ütött ki. A hihetetlennek tűnő eset valójában csak egy gyakorlat volt, amelyre időről időre azért kerül sor, mert az ország egyik atomreaktora itt üzemel.
Radioaktív sugárzás az erdőben
Igencsak meglepődött néhány kiránduló Csillebércen, amikor narancssárga emberkék bukkantak fel zöld csizmában a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) melletti erdőben, és orosz feliratú zászlócskákat tűztek ki, hogy figyelmeztessenek a sugárveszélyre. Mielőtt az UFO-magazin címlapjára kerülne az eset, eláruljuk, hogy valójában csak egy radioaktív anyagot tartalmazó műhold csapódott be az erdőbe, majd tűz ütött ki.

A dózis halálos

Speciális védőfelszerelés
A fővárosi tűzoltók speciális védőfelszerelésben vonultak a helyszínre, mivel a Vegyi Felderítő Csoport mérései szerint a radioaktív sugárzás elérte a halálos mértéket. Az erdő mintegy ötszáz négyzetméteren borult lángba, sőt, a tűz még egy benzinkutat is veszélyeztetett. A nukleáris vészhelyzet miatt a KFKI telephelyén működő kutatóreaktort leállították, a környéket pedig ötszáz méteres körzetben lezárták.

Miután sikerült megfékezni a lángokat, a háttérsugárzás visszaesett a normál szintre. A környező lakosság nem került veszélybe, a területre belépett tűzoltók felszerelését azonban sugármentesíteni kellett.

Gyakorlat az atomreaktor miatt

A reaktort leállították
Az ország hat atomreaktora közül az egyik a KFKI telephelyén üzemel. A Budapesti Kutatóreaktort ugyan nem villamos áram termelésére használják, mégis hasonló szabályok vonatkoznak rá, mint a paksi reaktorra. A szakemberek állítják: egy üzemzavar esetén sem lenne veszélyben a környező lakosság, katasztrófa csak súlyos földrengés vagy egy szélsőséges repülőgép-becsapódás esetén következhet be. Ilyen esetekre azonban pontos forgatókönyvvel rendelkeznek, így három kilométeres körzetben azonnal meg lehet oldani tizenhatezer ember kitelepítését.

A XII. kerületi önkormányzat az elkövetkezendő három évben tizenötmillió forintot akar fordítani arra, hogy ne csak az intézet területén legyenek mérőállomások, amelyek a radioaktív sugárzást ellenőrzik, hanem a kerület más pontjain is. Ezek a berendezések azonban meteorológiai és légszennyezettségi adatokat is szolgáltatnának, amelyeket az interneten tennének közzé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?