Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kihalt az egyetlen, csak nők által használt nyelv

2004.09.24. 13:20
Meghalt Jang Huan-ji, aki utolsóként beszélte a nők legmélyebb érzéseinek kifejezésére szolgáló nusu nyelvet, melynek speciális kódrendszerét a férfiak nem tudták feloldani. Kínai nyelvészek kiadták az idős asszony nusu nyelvű írásait, és próbálják megtanulni a titokzatos nyelvet.
Eltávozott az élők sorából a hét elején az a kilencvenes éveiben járó kínai asszony, aki - utolsóként a világon - jól beszélte a kizárólag nők által használt, titokzatos nusu nyelvet, adta hírül a China Daily.

Kínai nyelvészek szerint az idős asszony halálával kihal a négyszáz éves múlttal bíró nyelv is. A nusu speciális kódrendszere lehetővé tette, hogy a nők úgy beszéljenek egymás között legmélyebb érzéseikről, hogy a férfiak ne értsenek belőle semmit. Feltételezések szerint a nusu volt az egyetlen, csak nők által használt nyelv.

Fogadott nővérei tanították

#alt#
Nusu és mandarin írásjegyek
Jang Huan-ji kislány korában tanulta meg írni és olvasni a nusut hét fogadott nővérétől, akik mindannyian avatott használói voltak a nusu jeleknek és hangoknak. Miután a fogadott nővérek sorra meghaltak, a kilencvenes évek végére Jang Huan-ji maradt a különleges nyelv egyetlen ismerője.

A szeptember 20-án elhalálozott asszony Hunan tartományban látta meg a napvilágot, ahonnan sokak szerint a nyelv is származik. Korát senki nem tudja pontosan: egy 2002-es interjúban kilencvennégynek vallotta magát, de szülővárosának hatóságai szerint kilencvennyolc éves volt, amikor meghalt. Az asszony nusu nyelvű leveleit, verseit és prózáját 2004 elején összegyűjtötték és kiadták a Csinghua egyetem nyelvészei.

Bár néhány nyelvész próbálja elsajátítani a nusut, szakértők szerint Jang volt az egyedüli, aki igazán hitelesen beszélte. Nem hatott rá a hivatalos mandarin nyelv, miután azon a nyelven sem írni, sem olvasni nem tudott. Egyedülálló nyelvtudását sem gyermekei, sem unokái nem örökölték.

A nusu karakterek pontokból, függőleges és vízszintes vonalakból, valamint ívekből épülnek fel, és nem is emlékeztetnek a mandarin nyelv karaktereire.