Gusztáv
3 °C
7 °C

Kihalt az egyetlen, csak nők által használt nyelv

2004.09.24. 13:20
Meghalt Jang Huan-ji, aki utolsóként beszélte a nők legmélyebb érzéseinek kifejezésére szolgáló nusu nyelvet, melynek speciális kódrendszerét a férfiak nem tudták feloldani. Kínai nyelvészek kiadták az idős asszony nusu nyelvű írásait, és próbálják megtanulni a titokzatos nyelvet.
Eltávozott az élők sorából a hét elején az a kilencvenes éveiben járó kínai asszony, aki - utolsóként a világon - jól beszélte a kizárólag nők által használt, titokzatos nusu nyelvet, adta hírül a China Daily.

Kínai nyelvészek szerint az idős asszony halálával kihal a négyszáz éves múlttal bíró nyelv is. A nusu speciális kódrendszere lehetővé tette, hogy a nők úgy beszéljenek egymás között legmélyebb érzéseikről, hogy a férfiak ne értsenek belőle semmit. Feltételezések szerint a nusu volt az egyetlen, csak nők által használt nyelv.

Fogadott nővérei tanították

#alt#
Nusu és mandarin írásjegyek
Jang Huan-ji kislány korában tanulta meg írni és olvasni a nusut hét fogadott nővérétől, akik mindannyian avatott használói voltak a nusu jeleknek és hangoknak. Miután a fogadott nővérek sorra meghaltak, a kilencvenes évek végére Jang Huan-ji maradt a különleges nyelv egyetlen ismerője.

A szeptember 20-án elhalálozott asszony Hunan tartományban látta meg a napvilágot, ahonnan sokak szerint a nyelv is származik. Korát senki nem tudja pontosan: egy 2002-es interjúban kilencvennégynek vallotta magát, de szülővárosának hatóságai szerint kilencvennyolc éves volt, amikor meghalt. Az asszony nusu nyelvű leveleit, verseit és prózáját 2004 elején összegyűjtötték és kiadták a Csinghua egyetem nyelvészei.

Bár néhány nyelvész próbálja elsajátítani a nusut, szakértők szerint Jang volt az egyedüli, aki igazán hitelesen beszélte. Nem hatott rá a hivatalos mandarin nyelv, miután azon a nyelven sem írni, sem olvasni nem tudott. Egyedülálló nyelvtudását sem gyermekei, sem unokái nem örökölték.

A nusu karakterek pontokból, függőleges és vízszintes vonalakból, valamint ívekből épülnek fel, és nem is emlékeztetnek a mandarin nyelv karaktereire.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!