Marcell
19 °C
32 °C

Marad a jó idő

2003.09.18. 09:58
Még legalább 10 napig marad a napsütéses, az évszakhoz képest meleg idő - mondta az Indexnek Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, aki tudja hogy van németül és oroszul a vénasszonyok nyara.
A szakember szerint vasárnap ármeneti lehűlés várható, de hétfőn újra nyárvégi meleg lesz. Pénteken és szombaton tetőzik a meleg, helyenként a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet. Szombat délután egy hidegfront érkezik, mely ugyan sok felhőt és csapadékot nem, de több fokos lehűlést okozhat.

Egész Európában nyár van

Európa nyugati területein nyáriasan meleg idő alakult ki. A kontinens középső vidéke fölé is egyre melegebb, száraz légtömegek érkeznek. Markáns időjárási frontok csupán Észak-Európában mozognak - olvasható az időjárás.hu prognózisában.

Csütörtökön kiránduláshoz, sportoláshoz, sétához igen kedvező időben lesz részünk. Pénteken és szombaton még utoljára a szabadtéri fürdéssel is meg lehet próbálkozni. Egész hétre bátran tervezhetünk szabadtéri programokat. A Balatonnál továbbra is napos időnk lesz: 26 fokra melegszik a levegő, a tó vize 20 fokos. Gyenge, mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

Német Lajos fut

Folytatódik tehát a vénasszonyok nyara. A kora őszi meleg időjárást nem csak magyar nyelvterületen, hanem például a németeknél és az oroszoknál is vénasszonyok nyarának nevezi a köznyelv - árulta el Német Lajos, aki ilyen időben legszívesebben fut vagy a kutyáját sétáltatja.