Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Tovább szedi áldozatait az európai nyár

2003.08.12. 18:35
Tovább tombol a hőség Európában. A párizsiakat arra kérik, hogy ne használják autóikat, a francia elektromos művek több erőművet leállított, Ausztriában 1768 óta ez a legmelegebb nyár. A délszláv államokban a rendkívüli időjárás hozhatja közelebb a nemrég még háborúzó nemzeteket egymáshoz, habár a szerbia-montenegrói erdőtüzek megfékezésében segédkező horvát repülőgépnek már az első napon vissza kellett fordulnia. Budapest utcáit folyamatosan locsolják.
Folytatódott kedden az utóbbi évek leghosszabb hőhulláma, amely rekordhoz közeli vagy azt meghaladó hőmérsékleteket hozott több helyütt Európában. A hőség és az azzal összefüggő események eddig 45 ember halálát okozták Európa-szerte. Orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívüli meleg súlyos egészségügyi zavarokhoz vezethet, különösen az idősebbek körében.

Folyamatosan locsolják Budapest utcáit
A kánikulában a nap 24 órájában folyamatosan locsolja Budapest utcáit a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. - közölte a vállalat szóvivője kedden az MTI-vel. A közterület-fenntartó 30 locsolóautója elsősorban a lakótelepek utcáin, a játszóterek és parkok környékén, valamint a turisták által leginkább látogatott területeken hűti a sokszor 50-57 Celsius-fokra is felmelegedő aszfaltot, illetve a villamossíneket. A locsolóautók eljutnak ugyanakkor a város külső kerületeibe is - mondta Szegedi Péter. A szóvivő tájékoztatása szerint egy locsolókocsi átlagosan 120-150 kilométert tesz meg egy 12 órás műszak alatt, és óránként 6-7 köbméter vizet terít szét a forró aszfaltutakon. "Mindez napi 8 millió forint kiadást jelent a fővárosi önkormányzatnak" - tette hozzá. Elmondta, hogy a vállalat a locsolóautókat azokon a napokon indítja útnak, amikor a hőmérő higanyszála 30 Celsius-fok fölé emelkedik. A hét vége óta így folyamatosan dolgoznak.

Ötven ember halt meg

Az ANSA olasz hírügynökség szerint Milánó és Torino kórházaiban a halálesetek száma meghaladja az átlagot, amióta a meleg tart. Patrick Pelloux doktor, a francia mentőorvosok szövetségének vezetője szerint csak Párizsban 50 ember halála írható a nagy meleg számlájára, Franciaország-szerte pedig több mint százan haltak meg a hőség miatt. A szakértő vasárnap este a TF1 tv-adón bírálta a francia egészségügyi hatóságokat, mert az áldozatok többségénél "természetes halált" állapítottak meg.

Hétfőn a párizsi rendőrség felszólította az autósokat, hogy ne használják járművüket, egyúttal sebességkorlátozást rendelt el, így próbálván mérsékelni a hőségben megnövekedett levegőszennyezés mértékét. A francia elektromos művek kénytelen volt leállítani több erőművet, mivel a folyók felmelegedett vizét nem lehet hűtővízként felhasználni. A társaság arra kérte a lakosságot, hogy fogyasszon kevesebb áramot.

Negyven fok fölött Firenzében

A meleghullám az északi országokat sem kerüli el. A hétvégén Dániában 32 Celsius fokot mértek, a Ferrero cég pedig Németországban egy hétre felfüggesztette csokoládéból készült termékeinek szállítását. Erdőtüzek pusztítottak Franciaországban, Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában, Horvátországban és Hollandiában. Olaszországban a tűzoltók többórás munkával oltották el a hétfőn Nápoly közelében, egy népszerű üdülőhely feletti dombokon fellobbant lángokat.

Milánón és Torinón kívül - ahol hétfőn évszázados melegrekordok dőltek meg - a többi észak-olasz városban is magasra kúszott a hőmérő higanyszála: Genovában 35, Velencében 35,6, Triesztben 37,2, Firenzében pedig 41,1 fokot mértek. Ausztriában 1768 óta - amióta mérik a levegő hőmérsékletét - az idei a legmelegebb nyár.

Kutatók szerint a forróság az Alpokban is súlyos következményekkel járhat: az eddig a jég által tartott kőtömbök az olvadás eredményeképpen elmozdulhatnak, kőomlást idézve elő. Az amerikai AP hírügynökség által idézett francia meteorológusok szerint a hét közepétől enyhülésre lehet számítani.

Horvát segítség Szerbia-Montenegrónak
Villanyvezetéknek ütközött, ezért már első nap felmondta a szolgálatot egy horvát repülőgép, amelynek a szomszédos Szerbia-Montenegróban tomboló erdőtüzek megfékezésében kellett volna segédkeznie. A tűzoltó-repülőgép a montenegrói tengerparton fekvő Tivat környékén szombat óta pusztító lángok eloltásában működött volna közre. A tűzvész mostanáig legalább 12 ezer négyzetkilométer olívaligetet és fenyőerdőt perzselt fel. A repülőgép akkor rongálódott meg, amikor leereszkedett, hogy vizet merítsen, és nekiütközött az egyik vízcsővezetékhez kapcsolódó villanyvezetéknek - közölte kedden a zágrábi védelmi minisztérium. Senki sem sérült meg, és a pilótának sikerült visszakormányoznia a gépet Horvátországba, az Adria partján elterülő Zára repülőterére. A montenegrói tűzoltók a fegyveres erők több egységével megerősítve és helikopterek támogatásával küzdenek a lángok visszaszorításáért. A tűz egy házat már elemésztett és további lakóépületek tucatjait fenyegeti az Adria partján. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a horvát tűzoltó-repülőgép kölcsönzését zágrábi és podgoricai tisztségviselők egyaránt úgy méltatták, mint a két ország közötti kapcsolatok javulását jelző gesztust.