Donát
-4 °C
2 °C

Közlekedési káosz New Yorkban

2005.01.26. 12:54
Egy teljes New York-i metróvonal vált használhatatlanná a vasárnapi metrótűzben. A százéves metróvonal irányítóközpontjának helyreállítása évekig is eltarthat. A bajok napi félmillió utas életét nehezítik meg.

Hosszú hónapokra megbénulhat New York közlekedése a vasárnapi metrótűz után. A kárfelmérés szerint a metróban keletkezett lángok megsemmisítették a Manhattant Brooklynnal összekötő C vonal elektromos központját, így a tápkábelek és az elektronikus jelzőrendszerek sem működnek. A károk a C vonallal egy szakaszon párhuzamosan közlekedő A vonalat is érintik.

Félmillió károsult

A C vonalat napi száztízezer, az A vonalat napi négyszázhetvenezer utas használta. A keletkezett károk helyreállítása az első becslések szerint is éveket vehet igénybe és dollármilliókat emészthet fel, írja a BBC.

A vasárnapi tüzet a nyomozás eddigi adatai szerint egy melegedni vágyó hajléktalan gyújtotta, egy ruhákkal és faanyaggal megpakolt bevásárlókocsival. A gyorsan terjedő tűz porig égette a C vonal lakásméretű irányítóközpontját.

Elemzők szerint a vasárnapi tűzeset rámutatott a New York-i metró sebezhetőségére. A fő vonalak nagy részét száz évvel ezelőtti átadásuk óta nem újították fel.

Felháborosott utasok

"Súlyos a gond, és egy ideig még el is fog tartani" - ismerte el az AP-nek Lawrence G. Reuter, a New York City Transit, a metrót is üzemeltető vállalat elnöke.

A bajok már hétfőn jelentkeztek, a BBC helyszíni tudósítója szerint nagy tömegek várták hiába a szerelvényeket az állomásokon. "Nem közölnek velünk semmit - dühöngött a New York Times riporterének Scot Anthony. - A közlekedési hatóság csak a díjakat emeli, de a metró felújítása helyett a felső vezetők fizetésére és a korrupt alvállalkozók szerződtetésére költi a bevételeket."