Márta, Flóra
20 °C
33 °C

New York a legbiztonságosabb amerikai nagyváros

2003.10.29. 12:56
A város polgármestere és rendőrkapitánya szerint az Egyesült Államok tíz nagyvárosa közül New Yorkban a legalacsonyabb az egy főre eső bűncselekmények száma: a hatvanas évek óta nem volt ilyen kevés gyilkosság a városban.
Derűlátó bejelentést tett New York polgármestere és rendőrkapitánya - adta hírül a BBC. Egy 2002-es FBI jelentés ("Bűnözés az Egyesült Államokban") adatai szerint, míg az ország egészében enyhén emelkedett az elkövetett bűncselekmények száma, addig New Yorkban 5 százalékkal csökkent, a hatvanas évek óta legalacsonyabb szintre.

A büszke Bloomberg

Michael Bloomberg, New York polgármestere büszkén jelentette ki: "Amerika legbiztonságosabb nagyvárosa napról napra biztonságosabb lesz". Ismertette, hogy a bűnözési ráta négy évtizede nem volt ilyen alacsony, a gyilkosságok száma - évi 580 esettel - az 1963-as szint alatt van, mely a 2001-es év 649 esetéhez képest tíz százalékos csökkenést jelent. Országosan ugyanez az arány egy százalékos növekedést mutat. Így az egy főre jutó bűncselekmények számát tekintve New York a tíz legnagyobb amerikai város közül a legelőkelőbb helyet foglalja el.

Az ördög a részletekben

A polgármester és Raymond Kelly rendőrkapitány örömüknek adtak hangot, hogy a kutatók pesszimista jóslatai nem váltak valóra. Az előrejelzések szerint ugyanis a költségvetési válsággal és a gazdasági recesszióval párhuzamosan romlanak majd a város bűnözési mutatói is.

Vannak azonban olyanok, akik óvatosságra intenek az adatok értékelésével kapcsolatban: bár a gyilkosságok száma jelentősen csökkent, még mindig nagyon sok a nemi erőszak és a fegyveres rablás. Ráadásul a rendőrség létszámhiánnyal küzd, erőforrásai nagy részét pedig terrorista-elhárító és biztonsági feladatokra kell átcsoportosítania.