Viola
-6 °C
-2 °C

Újra szabadlábon a nyíregyházi rendőrkapitány

2004.07.07. 12:44
A keddi rajtaütésszerű őrizetbevétel után, szerda hajnalban szabadon engedték a nyíregyházi rendőrkapitányt, közbiztonsági helyettese és egy másik rendőr viszont továbbra is őrizetben van. A helyettest államtitkosértéssel, hivatali visszaéléssel, lopással és közokirat-hamisítással vádolják, a nyíregyházi rendőrkapitányt pedig három rendbeli hivatali visszaéléssel.
Hivatali visszaélés mellett államtitoksértéssel, lopással és közokirat-hamisítással is meggyanúsították a nyíregyházi rendőrkapitány közbiztonsági helyettesét. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal ezért várhatóan még szerdán indítványozza Lutter Sándor alezredes és egy beosztott rendőr előzetes letartóztatását. A nyíregyházi rendőrkapitányt, akit két kollégájához hasonlóan kedden rajtaütésszerűen vettek őrizetbe Nyíregyházán, szerdán hajnalban szabadlábra helyezték. A hírt a kapitány ügyvédje megerősítette.

Vallomással szabadlábra

Pásztor Miklós ezredest három rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Az ügyészség szabadon engedését azzal indokolta, hogy a rendőrkapitány együttműködőnek mutatkozott, és részletes, feltáró jellegű vallomást tett, ezért kihallgatása után, szerdán kora hajnalban azonnal szabadlábra helyezték. Hajzer László, Pásztor ügyvédje az Indexnek azt állította, hogy két gyorshajtási ügyben és egy parkolási ügyben gyakorolt méltányosságot védence, de ezek egyike sem bűncselekmény, tette hozzá. Ráadául mindegyik esetben "normális" büntetést róttak ki a szabálysértőkre.

Kettétörik a karriert

Mindkét magas rangú rendőrtiszt ügyvédje azt állította, hogy védenceik nem követtek el semmi törvénybe ütközőt, az ügyészségi nyomozók által indított eljárás így minden alapot nélkülöz. Lutter védője szerint az eljárás csak arra jó, hogy egy fiatal rendőrtiszt karrierjét derékba törje.

"Nem kell szégyenkezniük"

A nyíregyházi rendőrkapitányságon szerdán rendkívüli álománygyűlést tartott a megyei rendőrfőkapitány. Andrékó János főkapitány információink szerint tájékoztatta a nyíregyházi rendőröket arról, hogy őrizetbe vették a két vezető beosztású tisztet. A jelenleg "rendes éves szabadságát töltő" Pásztor Miklós rendőrkapitány helyett ideiglenesen Kovács Sándor ezredest bízta meg a városi rendőrség irányításával. A megyei főkapitány szerint senkinek sem kell szégyenkeznie a megjelent rendőrök közül azért, mert ott dolgoznak.

A főkapitány elmondta azt is, hogy elégedett volt a két rendőrtiszt munkájával. A szabadlábra helyezett Pásztor szerda délelőtt bent járt nála, és egyezetették a városi kaptiányság ügyeit. A főkapitány elárulta, hogy a harmadik őrizetbe vett férfi egy nyomozó. Kovács az Indexnek azt mondta, hogy a rendőrség ügymenetében nem okozott fennakadást a keddi kommandós akció.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!