Gerzson
-3 °C
2 °C

Ajánlás az ünnepi nyitvatartásra

2001.12.06. 16:36
Ajánlást tett közzé az Országos Kereskedelmi Szövetség az üzletek ünnepi nyitva tartására. Mivel nincsenek kötelező szabályok a szövetség így próbálja orientálni a kereskedelmi egységeket az egységesebb időbeosztásra - - tájékoztatta Vámos György főtitkár csütörtökön az MTI-t.
Az ajánlást megelőzően a szövetség az idén is felmérést végezett az üzletek körében megismerve a nagyobb és kisebb, illetve a fővárosi és vidéki kereskedelmi egységek nyitva tartási igényeit A felmérés alapján állította össze a szövetség a táblázatát.

Az üzletek ünnepi nyitva tartása nyilván idén sem lesz egységes, a kereskedőknek viszont a nyitva tartásról, a változásról kötelező tájékoztatni a vásárlókat - hívta fel a figyelmet erre Vámos György.

Az egyes üzletek a szokásos hétköznapi rendjüknél is tovább tarthatnak nyitva. A folyamatosan nyitvatartó egységek, mint például a benzinkutak, az ünnepnapokon is nyitvatartó üzletek, így a virág- és édességboltok a szokásoknak megfelelően várják majd a vásárlókat. Mivel a munkavállalók többsége december 22-i és december 29-i szombatokon munkanap szerint dolgozik, december 24-e és december 31-e viszont heti pihenőnap számukra a kereskedelmi egységek ezt is figyelembe veszik az ünnepi nyitvatartásuk meghatározásakor.

A posták nyitvatartás

Bronzvasárnap (december 9.), ezüstvasárnap (december 16.) és aranyvasárnap (december 23.) a postahelyek a vasárnapi rend szerint üzemelnek; a Budapest 62. számú posta (a Nyugati pályaudvar mellett) és a vasárnap is nyitva tartó üzletházi posták kivételével valamennyi posta zárva tart. Az év végi ünnepekhez kapcsolódó munkarendváltozások miatt 2001. december 22-én, és december 29-én a postai nyitva tartás, illetve a postai szolgáltatások rendje a hétfői munkanapokra érvényes módon alakultak. Szenteste napján, azaz 2001. december 24-én, valamint Szilveszter napján, azaz december 31-én a posták a szombati munkarend szerint fogadják az ügyfeleket és a postai szolgáltatások is a szombati rend szerint módosulnak. Karácsony első és másnapján (december 25-26-án), illetve Újévkor (2002. január 1-jén) valamennyi posta - beleértve az üzletházi és szolgáltató helyeket is - zárva tart.