Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Két és fél év a Nyugati téri robbantónak

2004.03.30. 13:41
A Nyugati téri robbantó néven elhíresült nagykátai T. Tamás az első fokú ítélet tárgyalásán kérte előzetes letartóztatásának meghosszabbítását. A bíróság nem jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítélte a közveszélyt okozó fiatalembert.
A Nyugati téri robbantót két és fél éves börtönbüntetésre ítélte első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mondta el a Fővárosi Bíróság sajtótitkára az MTI-nek kedden.

Ő is maradt volna

"A hétfőn kihirdetett döntés nem jogerős, a fiatalember előzetes letartóztatásban marad" - tette hozzá Albert Viktor. A Magyar Hírlap szerint "a bíró a jogerős elbírálásig szabadlábra helyezte volna T. Tamást, a fiatalember azonban ezt nem fogadta el, így továbbra is előzetes letartóztatásban van".

A sajtótitkár elmondta: a vádlott a hétfői tárgyaláson valóban maga is kérte előzetes letartóztatásának meghosszabbítását, de a bíróság ettől függetlenül, a törvényben rögzített előzetes letartóztatási okok alapján hosszabbította meg a fogva tartást.

Az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy tudnak-e hasonló esetről, amikor a vádlott maga kéri előzetes letartóztatásának meghosszabbítását, nevük elhallgatását kérő jogászok csak annyit mondtak: ez kétség kívül nagyon ritka. Mégis megeshet például akkor, ha valaki a testi épségét félti a külvilágban, de valamilyen okból nem akar hatósági védelmet kérni, vagy egyszerűen csak úgy érzi: nincs hová mennie.

Az ügyészség a húszéves nagykátai fiatalembert robbanóanyaggal való visszaéléssel és gondatlan közveszély okozással vádolja, mert amikor tavaly augusztus 25-én a budapesti 6-os villamoson utazott, a Nyugati térnél felrobbant a hátizsákjában lévő robbanóanyag egy része.

A detonáció következtében a vádlott és még hét utas nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A történtek után a fiatalembert előzetes letartóztatásba helyezték.

Való világ a világháló

Bodnár Zsolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályának vezetője tavaly augusztusban úgy tájékoztatott: a fiatalember hátrányos helyzetű családból származik, és a világháló jelentette számára a való világot. Az interneten előbb számítástechnikai, majd vegyészeti honlapokkal látogatott.