Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Paks és Tengelice áram nélkül maradt

2003.02.07. 16:10
A csütörtökön délután Szegedről elindult járat például pénteken délelőtt érkezett meg Szekszárdra. A 6-os főúton Szekszárd és Paks között hóekék, hómarók felvezetésével váltakozva közlekedhetnek az autósok. Paks áram nélkül maradt. Veszprémben tíz, Tolnában tizenhat település van elzárva a külvilágtól. Zala megyében a fagyhaláltól mentettek meg egy idős férfit.
Részlegesen feloldották Fejér megyében a kamionstopot, amelyet szerdán a rendkívüli időjárás miatt kellett elrendelni - jelenti a HavariaPress. Pénteken délután fél háromtól a Fejér Megyei Védelmi Bizottság engedélyezte a kamionforgalmat az 1-es, a 6-os, a 70-es, a 8-as, a 63-as, valamint a 81-es főutakon. A megye többi főútvonalára változatlanul érvényes a kamionok forgalmának tilalma. A kamionstop alól most feloldott főútvonalakon fokozott ellenőrzésre kell számítani

Tolna: áram nélkül maradt Paks

Életet mentettek a rendőrök
A fagyhaláltól mentettek meg egy 76 éves férfit a rendőrök csütörtök este a Zala megyei Gutorfölde határában. Az időben történt bejelentésnek és a rendőrség gyors mentőakciójának köszönheti életét a szentkozmadombjai ember, aki még szerdán távozott el Gutorföldén lakó rokonaitól. Csütörtökön kora este közölték a rendőrségi ügyelettel, hogy nem érkezett haza. A gellénházi őrs munkatársai önkéntesek bevonásával azonnal megkezdték a kutatást, dacolva a viharos széllel és a hófuvatokkal. Feltételezték, hogy a zord időjárás okozta közlekedési szünet miatt a férfi gyalog indult el egy ismert útvonalon. A rendőrök és vadász segítőjük Gutorfölde határában egy átkötő út mentén leltek rá csütörtökön az esti órákban a hóban ülő, teljesen legyengült idős emberre Életveszélyes állapotban, 26 fokos testhőmérséklettel szállították a megyei kórházba - közölte a sajtóreferens. A kórház intenzív osztályától kapott tájékoztatás szerint a szentkozmadombjai férfi délután már túl volt az életveszélyen, állapota kielégítő.
Tolna megyében javultak a közúti közlekedés feltételei pénteken délelőtt, de mintegy 30 út továbbra is járhatatlan és 16 település még mindig el van zárva a külvilágtól. Járhatatlan a 63-as út Szekszárd és Székesfehérvár között, a 6-os főút Dunakömlőd és Paks között, továbbá nem lehet közlekedni 30 mellék- és bekötőúton sem.

A 6-os főúton Szekszárd és Paks között hóekék, hómarók felvezetésével váltakozva közlekedhetnek az autósok, de a 65-ös úton, Siófok felé, a bajai Duna-hídhoz vezető 55-ösön, és az Eszék felé menő 56-os főúton már zavartalan a forgalom. A hómarók és hóekék folyamatosan dolgoznak, néhol 1,5-2 méter magas hófalakat távolítanak el az utakról. Ennek ellenére 16 településre még mindig nem lehet eljutni, a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint ellátási gondok azonban egyelőre sehol sincsenek.

A hóhelyzet a legkellemetlenebbül eddig az egy időre áram nélkül maradt Tengelicet és Paksot érintette. A 20 ezer lelket számláló városból két napig sem Budapest, sem Szekszárd irányába nem lehetett közlekedni, az atomerőmű dolgozói csak nagy nehézségek árán tudtak eljutni lakó- és munkahelyükre. A távolsági autóbuszjáratok biztonsággal továbbra is csak a 65-ös úton, valamint a 6-os főút Szekszárd-Pécs szakaszán közlekedhetnek, az utasoknak minden esetben jelentős késésekkel, kisebb-nagyobb elakadásokkal kell számolniuk. A csütörtökön délután Szegedről elindult járat például pénteken délelőtt érkezett meg Szekszárdra.

Veszprém: tíz elzárt település

Veszprém megyében az elzárt települések száma a péntek reggeli tizenhatról néhány óra alatt tízre csökkent. A megyei közútkezelő kht. ügyeletesének tájékoztatása szerint délelőtt sikerült felszabadítani az utat abba a hat községbe - Vilonyába, Peremartonba, Királyszentistvándra, Sólyba, Berhidára, Ősibe -, amely már három napja megközelíthetetlen volt. Változatlanul kritikus a helyzet a Balaton-felvidéken, valamint Sümeg és Zirc térségében. A tíz elzárt település is ezekben a körzetekben található.

Péntek délben újra felerősödött a szél, s az ügyeletes közlése szerint olyan útszakaszokat is befújt hóval, amelyek eddig járhatók voltak. Nem lehet például Veszprémből eljutni a közeli Nemesvámosra, de a 20 kilométerre lévő Nagyvázsonyba sem. Márkónál, a 8-as számú főútvonalon egy kamion két személykocsival ütközött - személyi sérülés nem történt -, viszont fél 11 óra óta áll, torlódik a forgalom. A megyei önkormányzat főjegyzőjétől kapott tájékoztatás szerint pénteken a városi középiskolákba a tanulók 20 százaléka nem érkezett meg. Iskolai szünetet csak Veszprémben, a Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnáziumban rendeltek el péntekre.