Szilárda
0 °C
6 °C

Tűz a Nyugati téri aluljáróban

2003.11.07. 17:40
Kigyulladt egy üzlet a Nyugati téri aluljáróban Budapesten, tizenkét embert kellett kimenteni, ötöt szállítottak kórházba. A tüzet már eloltották, a vizsgálat még tart.
Sűrű, fekete füst ömlött ki a Nyugati téri aluljáró minden kijáratából, miután péntek reggel, nem sokkal kilenc óra után tűz ütött ki az egyik üzlethelyiségben.

Legmagasabb riasztási szint

Tekintse meg képeinket!
Fotó: HavariaPress
A tűzoltók először hármas, nem sokkal később a legmagasabb, ötös fokozatú tűzhöz vonultak ki - munkatársunk beszámolója szerint 110 emberrel és 25 autóval -, és a tüzet nem sokkal tíz óra után sikeresen eloltották. Később kiderült, hogy a Westend és a metróaluljáró közötti alagútban lévő 150 négyzetméteres bőrdíszműves üzlet gyulladt ki, az első vizsgálatok szerint egy elektromos zárlat vagy egy lehulló cigaretta parázs miatt.

A Havaria Press jelentése szerint az üzlet és árukészlete teljesen kiégett, de megsemmisült, illetve eladhatatlanná vált másik 8-10 üzlet árukészlete is. A Duna Televízió információi szerint a kiégett bőrdíszműves bolt tulajdonosa egy szudáni állampolgárságú férfi, aki hét-nyolc millió forintra becsüli saját kárát.

Egy szemtanú szerint a tűz keletkezésekor egy eladó volt az üzletben, aki sokkos állapotban rohant ki a füstölő butikból. A Duna TV információi szerint a boltban nem volt tűzoltó készülék.

A tüzet nehezen találták meg, de hamar eloltották

Az aluljárórendszert a sűrű füst miatt ki kellett űríteni. A tűzoltók három vízsugárral oltották a tüzet, és öt ventillátorral hajtották ki a füstöt a folyosókról, legutoljára arról a szakaszról, ahol a tűz kiütött.

Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője munkatársunknak elmondta, a tüzet huszonöt perc alatt oltották el. A nehézséget az jelentette, hogy a nagy füst miatt sokáig nem találták meg a tűz fészkét, ezért hőkamerával kellett folytatni a kutatást.

Öt embert szállítottak kórházba

Tekintse meg felvételeinket!
Fotó: Index
Az alagutakból a helyszínen tartózkodó munkatársunk jelentése szerint tizenkét embert kellett kimenteni, ötöt szállítottak kórházba.

Az egyikük, az egyik bolt eladója bokasérülést szenvedett, négyen füstmérgezést kaptak, egyikük a mentésben részt vevő rendőr. A mentés során a helyszínen tartózkodott Salgó László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány, akik közölték, a kórházba szállított rendőrt kitüntetik önfeláldozó bátorságáért.

Könnyebb füstmérgezést kapott egy BKV-alkalmazott jegypénztáros, aki az Indexnek elmondta, azért maradt bent az irodában, mert egy ideig senki sem szólt neki a tűzről, "az emberek csak álltak és néztek".

Több napra is lezárhatják az aluljárót

A Westend üzletközpont felé vezető folyosó légtere továbbra is telítve van szénmonoxiddal, így a tűzoltók jelenleg is csak légzőkészülékekben tudnak dolgozni a kármentesítésen.

Elképzelhető, hogy az aluljárónak azt a szakaszát, ahol a tűz volt, több napra, de akár hetekre is lezárhatják a forgalom elől, amíg a tűz okozta károk helyreállítása tart - mondta el Molnár Péter a tűzoltóság szóvivője. Az aluljáró többi részén, már megindult a gyalogosközlekedés.

Nem közlekedett a metró, a villamos

Klikk a képre!
Fotó: Matus
A 3-as metró a reggeli órákban a teljes vonalon közlekedett, de a Nyugati téren nem álltak meg a szerelvények.

A körúton a 4-6-os villamos 11 óráig nem közlekedhetett. Mivel a rendőrség a vizsgálatok befejezéséig lezárta a környéket, a Nyugati tér környékén a forgalmat elterelték.

Információink szerint emiatt a körúton, a Váci úton, a Pannónia utcában és a Pozsonyi úton állt a forgalom. Az Info Rádió jelentése szerint a közúti forgalom délutánra helyreállt, a 4-6-os villamos és a metró újra közlekedik, és megállnak a Nyugatinál is.

Szombat délelőtt már csak az aluljáró két részét összekötő folyosó volt lezárva, ahol a tűz pénteken lángra lobbant. A kordonokkal elzárt területet rendőrjárók biztosítják.

A károk pontos mértéke egyelőre nem ismert, de az első becslések szerint meghaladja a tízmillió forintot. A hatóságok egyelőre nem tudják, mikor nyithatják ki üzleteiket a bolttulajdonosok.

A Havari Press értesülései szerint minden sérült elhagyhatta az Erzsébet Kórházat, akik a pénteki Nyugati téri aluljárótűzben sérültek meg.