Auguszta
-4 °C
2 °C

Nyugtatóval szennyezett a brit ivóvíz

2004.08.08. 10:54
Egy népszerű nyugtató nyomait fedezte fel a brit környezetvédelmi hatóság az ország ivóvízkészletében. A hatóság szerint olyan sokan használják a gyógyszert, hogy az már kimutatható mennyiségben megjelent a talajvízben és a folyókban. A brit kormány jelenleg vizsgálja, hogy a szennyezett ivóvíz milyen hatással lehet az emberek egészségére.
A brit környezetvédelmi hatóság milliók által használt nyugtató nyomait fedezte fel az ország ivóvízkészletében, derült ki az Observer című lap vasárnapi számában közzétett jelentésből. Az újság szerint a civil környezetvédők a helyzet mihamarabbi kivizsgálását követelik.

Nyugtalanító helyzet

Norman Baker, a Liberális Demokrata Párt környezetvédelmi szóvivője szerint olyan kép kezd kialakulni, mintha a gyanútlan tömegeket próbálnák titokban begyógyszerezni. Szerinte igencsak riasztó, hogy jelenleg senki sem foglalkozik az ivóvízbe kerülő nyugtatókkal és egyéb gyógyszerekkel. Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy nincs ok az aggodalomra, mivel a vízben igencsak felhígulhatott a szer, amely valószínűleg a szennyvízből került a folyókba.

Az Observer szerint a felfedezés ismét felhívja a figyelmet arra, hogy az orvosok egyre gyakrabban írnak fel depresszió kezelésére alkalmas gyógyszereket. A BBC információi szerint 2001-ben évente kilencmilliószor került a vényekre valamilyen nyugtató, idén azonban már huszonnégymilliószor.

A brit környezetvédelmi hatóság jelentése szerint a vízbe került nyugtató mérgező lehet, ezért minden a briteknek okuk megvan az aggodalomra. A szennyezés mértékéről egyelőre nincsenek pontos adatok.