Emőke
-4 °C
9 °C

Rosszul lett a tárgyaláson a Nyugati téri robbantó

2004.03.03. 10:49
Gondatlan közveszélyokozással és robbanóanyaggal való visszaéléssel vádolja az ügyész a Nyugati téri robbantót. A vádirat szerint a fiú tudta, hogy mennyire veszélyes a nála lévő anyag, mégis villamosra szállt az állítása szerint önvédelemből kotyvasztott anyaggal.
Fotó: Nagy Attila
Önvédelemre hivatkozott
Szerdán megkezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon "a Nyugati téri robbantóként" elhíresült T. Tamás nagykátai fiatalember büntető pere. A nagy sajtóérdeklődéssel övezett, zárttá nyilvánított tárgyalást végül fel kellett függeszteni, mert a vádlott rosszul lett.

A vádirat felolvasásával kezdődött a per, az ügyész ismertette a 2003. augusztus 26-tól előzetes letartóztatásban lévő vádlott bűntettének körülményeit. A vád szerint T. Tamás acetont, hidrogén-peroxidot, ammónium nitrátot, gázolajat, petróleumot vásárolt, hogy egy interneten megkeresett recept alapján robbanószert készítsen. Több alkalommal sikerült is triaceton-triperoxidot előállítania, amivel Nagykátán hajtott végre robbantási kísérleteket. Állítása szerint önvédelmi céllal tette mindezt.

Nagyobb baj is lehetett volna

T. Tamás tanulmányi ügyeit intézni utazott Budapestre, hátizsákjában két műanyag flakonba öntött eleggyel. A palackokban otthon kotyvasztott, úgynevezett ando ipari robbanóanyag volt, aminek tetejére 10-10 gramm triaceton-triperoxidot öntött. Táskájába emellett gázspray-t és egy flóbert pisztolyt is rakott a támadástól tartó diák. Mint az a rendőrségen tett vallomásából kiderült: tudtában volt annak, hogy a magánál hurcolt triaceton-triperoxid mennyire instabil elegyet képez - hőre, ütésre, lökésre, vagy hirtelen mozdulatra bármikor felrobbanhat. Ennek ellenére, mikor leszállni készült a Nyugati téren a 6-os villamosról, meggondolatlanul hirtelen mozdulattal vette fel a padlóról hátizsákját, aminek következtében beindult a robbanáshoz vezető kémiai reakció.

Rajta kívül a villamoson utazók közül heten szenvedtek nyolc napon belül gyógyuló égési és vágási sérüléseket, illetve átmeneti halláskárosodást. A villamos egyik ablaka kitört a detonációban. A vádirat szerint ha a flakonokban lévő andó nevű robbanószer is működésbe lép, akkor ez lényegesen súlyosabb következményeket okozott volna. A fiú otthonában tartott házkutatás során megtalálták a nappali bárszekrényében a házilabort. A lakásban lefoglalták az összegyűjtögetett vegyszereket, illetve a robbanóanyagok előállítására alkalmas laboreszközöket. T. Tamás besimerő vallomásai, valamint a vegyész, elmeorvosi, számítástechniaki szakértők véleménye alapján egyrendbeli robbanóanyaggal való visszaéléssel, illetve egyrendbeli gondatlan közveszélyokozással vádolja az ügyészség a húsz éves nagykátai fiatalembert.

Zárt tárgyalás, rosszullét

Fotó: Nagy Attila
"Kérem fáradjanak ki"
A vádirat ismertetése után a nyilvánosnak induló tárgyalás a sajtó munkatársai számára kedvezőtlen fordulatot vett. A vádlott ügyvédjéhez fordult, aki rövid eszmecsere után arról tájékoztatta a bírót, védence nem járul hozzá, hogy a sajtó képviselői akár hallgatóságként is jelen legyenek a tárgyaláson. A bíró különösebb mérlegelés nélkül a vádlott személyiségi jogaira hivatkozva helyt adott a kérésnek, és zárt tárgyalást elrendelve távozásra szólította fel a tárgyalóteremben helyet foglaló újságírókat.

Az MTI értesülése szerint később a zárt tárgyalást is fel kellett függeszteni, mert a vádlott rosszul lett. Kása Gábor, a vádlott ügyvédje a tárgyalóterem előtt várakozó újságíróknak elmondta: "védencem olyan állapotban van, hogy a tárgyalást ma már nem lehet folytatni. Nem vacsorázott, nem reggelizett".

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője még korábban az MTI-nek elmondta: a Btk. szerint a bűntettért kettőtől nyolc évig, a vétségért három évig terjedő szabadságvesztés róható ki.