Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Digitálisan térképezik fel a tocsogókat a balatoni szúnyogirtók

2008.04.09. 11:23
Várhatóan több lesz a szúnyog, de szerencsére idén több pénz is lesz az irtásra a Balatonnál.

A Balatonnál a tavalyinál több szúnyogra számítanak idén a szakemberek, de a vérszívók gyérítésére - amelyre a korábbiaknál nagyobb forrás áll rendelkezésre - már a napokban megkezdődik a felkészülés. Az első irtásra várhatóan április végén, május elején lesz szükség.

Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke elmondta, tavaly a száraz időjárás miatt a vártnál kevesebbet kellett költeni szúnyogirtásra. A keretből megmaradt összeg egy részét a biológiai irtás pontosabb előkészítésére kívánják fordítani, a többit tartalékolni fogják arra az esetre, ha az idei évre szánt 70 millió forintos keret nem bizonyulna elegendőnek.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság tagja szerint szakmai szempontból kiemelkedő évnek bizonyulhat az idei, hiszen sosem állt még rendelkezésre ekkora összeg a szúnyogirtás előkészítésére.

A napokban kezdik meg a szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek számító tocsogók pontos feltérképezését, amit immár digitális térképek alapján végezhetnek. Ez jól szolgálja azt a kiemelt célt, hogy a biológiai gyérítés minél inkább kiszorítsa a kémiai beavatkozásokat, hangsúlyozta a szakember, aki szerint az idei szezon nem ígérkezik olyan száraznak, mint a tavalyi, ezért jóval több szúnyogra lehet számítani.