Vilhelmina
11 °C
28 °C

Szétcsúsztak az új-zélandi diákok

2002.09.30. 13:15
Feledékenyek és fáradékonyak az új-zélandi diákok, aminek oka a növekvő kannabiszfogyasztás, állapította meg egy felmérés. Az utóbbi időben minden harmadik iskolai felfüggesztés kapcsolatban áll a drogfogyasztással.
Tanulók ezrei felejtik otthon tankönyveiket, vagy alszanak el az órákon, mert túl sok füvet szívnak - áll a tizenévesek drogfogyasztását vizsgáló, napokban közzétett új-zélandi jelentésben. A középiskolások egyharmadát drogok miatt kell felfüggeszteni - idézi a középiskolai tanárok szakszervezetének kongresszusán felolvasott jelentést az AP.

Razziák, felfüggesztések

A drog miatt felfüggesztett diákok fele bennszülött maori származású, miközben részarányuk a középiskolai diákok között összesen húsz százalék. Komoly veszélyt jelent, hogy egyes diákok drogkereskedelemmel szerzik meg saját szükségletük kielégítéséhez a pénzt - írja a jelentés. Mivel a kormányzat nem nyújt támogatást a probléma leküzdéséhez, az iskolák kénytelenek maguk drograzziákat tartani, és felfüggesztéssel büntetni a rajtakapott tanulóikat.

Keménydrogokat is használnak

A droghasználat elterjedtségét jelzi, hogy számos diák már eleve rendszeres kannabiszfogyasztóként érkezik a középiskolákba - mondta el a konferencián Timoti Maru, a szakszervezet keleti parti régióért felelős vezetője. Elmondása szerint egyes diákok már keményebb szereket, például crack-et is fogyasztanak.

A jelentés szerint nem jellemző, hogy a diákok az iskolában szívnának. A kábítószert általában otthon, esetleg autójukban fogyasztják. A fogyasztás így olyan közösségi problémának minősül, melynek megoldását nem várhatják az iskoláktól - figyelmeztet a jelentés.