Judit
2 °C
7 °C

Szétcsúsztak az új-zélandi diákok

2002.09.30. 13:15
Feledékenyek és fáradékonyak az új-zélandi diákok, aminek oka a növekvő kannabiszfogyasztás, állapította meg egy felmérés. Az utóbbi időben minden harmadik iskolai felfüggesztés kapcsolatban áll a drogfogyasztással.
Tanulók ezrei felejtik otthon tankönyveiket, vagy alszanak el az órákon, mert túl sok füvet szívnak - áll a tizenévesek drogfogyasztását vizsgáló, napokban közzétett új-zélandi jelentésben. A középiskolások egyharmadát drogok miatt kell felfüggeszteni - idézi a középiskolai tanárok szakszervezetének kongresszusán felolvasott jelentést az AP.

Razziák, felfüggesztések

A drog miatt felfüggesztett diákok fele bennszülött maori származású, miközben részarányuk a középiskolai diákok között összesen húsz százalék. Komoly veszélyt jelent, hogy egyes diákok drogkereskedelemmel szerzik meg saját szükségletük kielégítéséhez a pénzt - írja a jelentés. Mivel a kormányzat nem nyújt támogatást a probléma leküzdéséhez, az iskolák kénytelenek maguk drograzziákat tartani, és felfüggesztéssel büntetni a rajtakapott tanulóikat.

Keménydrogokat is használnak

A droghasználat elterjedtségét jelzi, hogy számos diák már eleve rendszeres kannabiszfogyasztóként érkezik a középiskolákba - mondta el a konferencián Timoti Maru, a szakszervezet keleti parti régióért felelős vezetője. Elmondása szerint egyes diákok már keményebb szereket, például crack-et is fogyasztanak.

A jelentés szerint nem jellemző, hogy a diákok az iskolában szívnának. A kábítószert általában otthon, esetleg autójukban fogyasztják. A fogyasztás így olyan közösségi problémának minősül, melynek megoldását nem várhatják az iskoláktól - figyelmeztet a jelentés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?