József, Bánk
-6 °C
0 °C

Úristen, visszajöttek!

2006.03.07. 10:23
Horogkeresztes zászlók és masírozó nácik hozták zavarba a minap a berlini turistákat. Bár néhányan a nácik visszatérésére gondoltak, csak egy nem meghirdetett filmforgatás díszleteibe botlottak. A film statisztái közül többen kifejezetten örültek, hogy végre büntetlenül éltethetik teli torokból Adolf Hitlert.

Horogkeresztes zászlókba burkolta Berlin központját Dani Levi izraeli filmrendező. A Mein Führer című vígjáték forgatásán masírozó és heilhitlerező náci katonák látványa kisebb riadalmat keltett a turistákban, mivel a városi tanács elfelejtette meghirdetni a forgatást, írja a londoni Times.

Berlin nem változott

„Úristen, visszajöttek!” - kapott a szívéhez Benny Zimmerman, aki az Egyesült Államokból, St. Louisból látogatott Berlinbe. "Először vagyok Berlinben, úgy látom, sok minden nem változott" - nyilatkozta a Timesnak Gertrude, a bajor turistalány. Barátnője, Gabi különösen izléstelennek tartja, hogy a náci forgatag a berlini székesegyház, a turistacsoportok egyik fő célpontja mellett fogadta őket.

Ugyanis itt, a székesegyház mellett áll a pénzügyminisztérium épülete, ami Hitler idején Herman Göring Luftwafféjának a főhadiszállása volt. Bár Németországban a horogkereszt tiltott jelkép, az épületet Levi külön engedéllyel náci zászlókba burkolhatta.

Lelkesen heilhitlereztek

A forgatási engedély a Németországban szintén tiltott karlendítésre és heilhitlerezésre is vonatkozik. Ezt néhány, statisztának jelentkező nácirajongó ki is használta. "Hol másutt lehet telitorokból Hitlert éltetni Németországban" - nyilatkozta a Timesnak az egyik statiszta.

Egy másik statiszta, Volker Behrens nyolcszáz kilométert autózott a forgatásért, ahol saját rohamsisakjában és egykori zubonyában menetelt. "Megérte. Imádom az egyenruhákat" - nyilatkozta.

Nem akarja megérteni

Levi filmje ugyan csak őszre készül el, máris nagy vihart kavart. Sokan megkérdőjelezik, hogy lehet-e vígjátékot forgatni a zsidók és európaiak millióinak haláláért felelős náci diktátorról. Levi a Hitlerről 1940-ben, illetve 1942-ben vigjátékokat forgató Charlie Chaplinnel és Ernst Lubitschcsal példálózik. Igaz, ők a háború után úgy nyilatkoztak, hogy ha tisztában lettek volna a holokauszttal, sosem forgatják le filmüket.

Levi másik indoka a film leforgatására a Hitlert kisemberként bemutató, így kicsit mentegető alkotásokra - mint például Bernd Eichinger Bukása - adandó válasz. Filmjében Hitler túléli a háborút és egy zsidó barátja, Grünbaum tanácsai alapján próbálja helyretenni hibáit. Levi már korábban is készített polgárpukkasztó filmeket a témában, az egyikben a Németországba hazalátogató izraeli zsidókat figurázza ki.