Diána
12 °C
27 °C

Bin Laden megfenyegeti Krisztust

2002.10.24. 08:27
Lángoktól nyaldosva, sátáni alakban jelent meg Oszama bin Laden Romániában. Az al-Kaida terrorszervezet vezérének sajátos ábrázolása a hadsereg temesvári ortodox kápolnájának egyik ikonján látható.
Az amerikaiak elsőszámú közellensége, Oszama bin Laden egy repülőgépből száll ki Sátánként az örök lángok közepette, hogy megfenyegesse Krisztust az "Alászállás a poklokra" című festményen. Az alkotás a román hadsereg temesvári ortodox kápolnájában látható. "Már dolgoztam az Alászállás a poklokra című ikonon, amikor megláttam a tévében a tavaly szeptember 11-i terrortámadás képeit. Akkor azt mondtam magamnak, hogy bin Laden a gonosz leginkább élethű megtestesítője, maga az ördög" - idézte az AFP Ion Badilát, az ikon festőjét.

A NATO-nak tetszik a bin Laden-ikon

A temesvári városközpontban lévő kápolna valóságos zarándokhely azóta, hogy ott látható a bin Ladent ábrázoló ikon. A román hívek mellett tömegesen felkeresik külföldi turisták. A legutóbb Temesváron járt hivatalos NATO-küldöttség tagjainak sorában is nagy tetszést aratott az ikon. Ugyanez viszont nem mondható el egy arab diplomatáról és feleségéről, akik kifejezetten az ikon megtekintése végett léptek be a kápolnába, de pillanatokon belül sietve távoztak.

Évszázados gyakorlat

Romániában az utóbbi években különben jó pár meglepetés érte már az ortodox híveket: több templom belsejében képek jelentek meg a román és a nemzetközi politikai élet szereplőiről. Az egyik festményen George Bush egykori amerikai elnök és Mihail Gorbacsov látható bibliai személyektől körülvéve. Egyházi körökben ezzel kapcsolatban rámutatnak, hogy ez nem a modern festők találmánya. A XV. századi, a világörökség részét képező monostorok templomainak falait például a Sátánt és ördögi hadseregét megjelenítő törökök és tatárok képei népesítik be.