Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bin Laden megfenyegeti Krisztust

2002.10.24. 08:27
Lángoktól nyaldosva, sátáni alakban jelent meg Oszama bin Laden Romániában. Az al-Kaida terrorszervezet vezérének sajátos ábrázolása a hadsereg temesvári ortodox kápolnájának egyik ikonján látható.
Az amerikaiak elsőszámú közellensége, Oszama bin Laden egy repülőgépből száll ki Sátánként az örök lángok közepette, hogy megfenyegesse Krisztust az "Alászállás a poklokra" című festményen. Az alkotás a román hadsereg temesvári ortodox kápolnájában látható. "Már dolgoztam az Alászállás a poklokra című ikonon, amikor megláttam a tévében a tavaly szeptember 11-i terrortámadás képeit. Akkor azt mondtam magamnak, hogy bin Laden a gonosz leginkább élethű megtestesítője, maga az ördög" - idézte az AFP Ion Badilát, az ikon festőjét.

A NATO-nak tetszik a bin Laden-ikon

A temesvári városközpontban lévő kápolna valóságos zarándokhely azóta, hogy ott látható a bin Ladent ábrázoló ikon. A román hívek mellett tömegesen felkeresik külföldi turisták. A legutóbb Temesváron járt hivatalos NATO-küldöttség tagjainak sorában is nagy tetszést aratott az ikon. Ugyanez viszont nem mondható el egy arab diplomatáról és feleségéről, akik kifejezetten az ikon megtekintése végett léptek be a kápolnába, de pillanatokon belül sietve távoztak.

Évszázados gyakorlat

Romániában az utóbbi években különben jó pár meglepetés érte már az ortodox híveket: több templom belsejében képek jelentek meg a román és a nemzetközi politikai élet szereplőiről. Az egyik festményen George Bush egykori amerikai elnök és Mihail Gorbacsov látható bibliai személyektől körülvéve. Egyházi körökben ezzel kapcsolatban rámutatnak, hogy ez nem a modern festők találmánya. A XV. századi, a világörökség részét képező monostorok templomainak falait például a Sátánt és ördögi hadseregét megjelenítő törökök és tatárok képei népesítik be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?