Eleonóra
-1 °C
2 °C

Napokig szivattyúzhatják a vizet Óbudán

2004.10.02. 08:41
Hétvégén is dolgozniuk kell Óbudán a tűzoltóknak, miután péntek este eltört egy nyolcszáz milliméter átmérőjű víznyomócső. A víz félezer méter hosszan családi házak kertjeit, pincéit, mélygarázsait öntötte el.
Egy-két napba telik majd, mire sikerül eltüntetni főváros III. kerületében péntek késő este történt csőtörés nyomán kiömlött vizet. Az 1935-ben lefektetett, 800 milliméter átmérőjű víznyomócső a Királyok útja és a Piroska utca sarkánál tört el.

Molnár Péter, a tűzoltók szóvivője elmondta, hogy víz alá került a Kossuth üdülőpart és a Királyok útja között mélyen fekvő terület. Ezen a részen építkezések, üdülők, raktárak, csónakházak találhatók. A Királyok útján 500-600 méter hosszúságban családi házak kertjeit, pincéit, mélygarázsait öntötte el a víz.

Jelenleg 47 tűzoltó dolgozik a helyszínén több nagy teljesítményű szivattyúval. A csatornázási művek több szippantókocsit küldött segítségül. A szóvivő elmondta: felmérik azt is, hogy a társszervek milyen segítséget tudnak nyújtani a tűzoltóknak.

Ezen a környék nincs csatornázva, így a víz eltávolítása után fertőtleníteni kell a térséget. Az első becslések szerint a csőtörés nyomán keletkezett kár milliárdos nagyságrendű lehet.