Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Húsz évre ítélhetik Amerika kokainszállítóját

2003.05.29. 12:58
Bűnösnek találta a floridai szövetségi bíróság a nagybani kokainkereskedelem egyik megteremtőjét. Fabio Ochoát megrázta az ítélet, azt hitte, a kolumbiai kormánnyal kötött alkuja megvédi. "Korábban félreértettek, most ártatlanul ítélnek el" - véli az egykor akár havi hatvanmillió dollárt is megkereső kokainbáró.
Akár húsz éves börtönbüntetésre is ítélheti a floridai szövetségi bíróság Fabio Ochoát, a medellini kokain-kartell egyik vezetőjét. Az esküdtszék szerdai döntése szerint Ochoa drogcsempészetben és a drogkereskedelem megszervezésében is bűnös. Büntetését augusztus 19-én hirdeti ki a bíró.

Nagyüzemi csempész

"Ochoa volt a kokaincsempészet Fordja" - hasonlította a "nagykereskedelmi" módszereket bevezető kartelltagot a futószalag-termelés feltalálójához Tom Cash, az amerikai kábítószer-ellenes hatóság, a DEA volt vezetője. A DEA becslései szerint a medellini kartell csúcsidőszakban havi harminc tonna kokaint volt képes az Egyesült Államokba csempészni. Ez becslések szerint 60 millió dollár tiszta bevételt jelentett, havonta.
(Dominic Streatfield Kokain című könyvének adatai szerint a DEA jelentősen alulbecsli a csempészett kokain mennyiségét, az "aranykorban", a nyolcvanas évek közepén nemritkán napi 3-5 tonnát szállítottak.)

A CNN beszámolója szerint az ítélethirdetéskor Ochoa keresztet vetett, majd térdre rogyva legalább fél percet imádkozott. A kokaincsempész sérthetetlennek hitte magát - írja honlapján a hírtelevízió.

Átverték

"Korábban félreértettek, most ártatlanul ítélnek el" - állítja honlapján a drogkereskedő. Ochoa az 1990-es évek elején feladta magát a kolumbiai hatóságoknak. A megállapodás szerint Kolumbia garantálta, hogy nem adják ki az Egyesült Államoknak.

Hat évet töltött börtönbe, szabadulása után pedig együttműködött a hatóságokkal. Az amerikaiak vádjai szerint azonban újrakezdte a kokaincsempészetet is.

Ochoát 2001 szeptemberében adták ki az amerikaiaknak. Ő a második vezető kartelltag akit valaha az Egyesült Államokban ítéltek el, Kolumbia ezelőtt csak Carlos Federt, a nagybani kokainkereskedelem amerikai megalapozóját adta ki az Egyesült Államoknak, 1987-ben.

Kolumbia 1997-ben vezette be újra az 1991-ben felfüggesztett kiadatási egyezményt.