Erzsébet
1 °C
4 °C

Adatokat loptak az OEP számítógépeiből

2002.10.30. 20:59
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója kiegészítette a fővárosi és Pest megyei pénztár korábbi rendőrségi feljelentését azzal, hogy a regionális intézmény számítógépeiből múlt félévben ellopott alapelemekkel együtt adatok is tűntek el - közölte az OEP számítástechnikai és üzemeltetési főosztályvezetője. A tolvajok kibelezték a raktáron lévő gépeket: mintegy 50 winchestert, memóriamodult és processzort vittek el. A merevlemezeken levelezéseket, személyes adatokat, kódok is tároltak.
Katona Zoltán főosztályvezető elmondta, a lopás tavasszal történt, amikor a fővárosi és Pest megyei egészségbiztosító a XIII. kerületi Teve utcába költözött a város különböző pontjain működő hivatalaiból. A pénztár hivatásos szállító céggel egy folyamatosan őrzött raktárba vitette számítógépeit, ugyanis az új székhelyen új technikai felszerelésekkel folytatták a munkát.

A raktárba vitt számítógépeket azért tartották meg ideiglenesen, hogy használhassák, ha az új informatikai eszközökkel a költözés időszakában gond lenne.

Mint a főosztályvezető felidézte, a tavaly ősszel vásárolt számítógépeket a többi pénztárnak kívánták eljuttatni, ha már bizonyosan nem lesz szükség rájuk.

Kibelezték a gépeket

Katona Zoltán ismertetése szerint miután a pénztár berendezkedett új helyén, megkezdték az eszközök továbbítását a raktárból, ám megdöbbenve tapasztalták, hogy több számítógép nem indul. Ekkor vették észre, hogy mintegy 50 winchestert, memóriamodult és processzort vittek el a tolvajok.

Az eset nyomán az intézményben megindult két belső vizsgálat nem állapított meg dolgozói felelősséget. Az ügyben az első feljelentést a XIII. kerületi rendőrkapitányságon a regionális pénztár hivatalvezetője tette április 17-én a számítógépes elemek eltűnése miatt.

Levelezés, személyes adatok, kódok

Matejka Zsuzsanna, az OEP főigazgatója október 28-án egészítette ki az eredeti feljelentést adatok eltűnése miatt. A főosztályvezető szerint az eltűnt adathordozók ügyintézői levelezéseket, dokumentumokat, személyes adatokat, más esetekben ellátási kódokat tartalmaznak.

Hangsúlyozta: az eltűnt adatok az egészségbiztosítónál megvannak, tehát a lopás nem jelent egyben adatvesztést is az intézmény számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?