Adatokat loptak az OEP számítógépeiből

2002.10.30. 20:59
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója kiegészítette a fővárosi és Pest megyei pénztár korábbi rendőrségi feljelentését azzal, hogy a regionális intézmény számítógépeiből múlt félévben ellopott alapelemekkel együtt adatok is tűntek el - közölte az OEP számítástechnikai és üzemeltetési főosztályvezetője. A tolvajok kibelezték a raktáron lévő gépeket: mintegy 50 winchestert, memóriamodult és processzort vittek el. A merevlemezeken levelezéseket, személyes adatokat, kódok is tároltak.
Katona Zoltán főosztályvezető elmondta, a lopás tavasszal történt, amikor a fővárosi és Pest megyei egészségbiztosító a XIII. kerületi Teve utcába költözött a város különböző pontjain működő hivatalaiból. A pénztár hivatásos szállító céggel egy folyamatosan őrzött raktárba vitette számítógépeit, ugyanis az új székhelyen új technikai felszerelésekkel folytatták a munkát.

A raktárba vitt számítógépeket azért tartották meg ideiglenesen, hogy használhassák, ha az új informatikai eszközökkel a költözés időszakában gond lenne.

Mint a főosztályvezető felidézte, a tavaly ősszel vásárolt számítógépeket a többi pénztárnak kívánták eljuttatni, ha már bizonyosan nem lesz szükség rájuk.

Kibelezték a gépeket

Katona Zoltán ismertetése szerint miután a pénztár berendezkedett új helyén, megkezdték az eszközök továbbítását a raktárból, ám megdöbbenve tapasztalták, hogy több számítógép nem indul. Ekkor vették észre, hogy mintegy 50 winchestert, memóriamodult és processzort vittek el a tolvajok.

Az eset nyomán az intézményben megindult két belső vizsgálat nem állapított meg dolgozói felelősséget. Az ügyben az első feljelentést a XIII. kerületi rendőrkapitányságon a regionális pénztár hivatalvezetője tette április 17-én a számítógépes elemek eltűnése miatt.

Levelezés, személyes adatok, kódok

Matejka Zsuzsanna, az OEP főigazgatója október 28-án egészítette ki az eredeti feljelentést adatok eltűnése miatt. A főosztályvezető szerint az eltűnt adathordozók ügyintézői levelezéseket, dokumentumokat, személyes adatokat, más esetekben ellátási kódokat tartalmaznak.

Hangsúlyozta: az eltűnt adatok az egészségbiztosítónál megvannak, tehát a lopás nem jelent egyben adatvesztést is az intézmény számára.

  • Tippek
  • Lakáshitel