Lenke
17 °C
29 °C

Régi-új állami jelképekről szavazott az orosz duma

2000.12.08. 13:25
Megszavazta új állami jelképeit az orosz alsóház: az új himnusz a régi szovjet himnusz lett, az új címer a régi cári címer lett, az új zászló a kommunista rendszer bukása után használt fehér-piros-kék trikolór, a vörös lobogó pedig a hadsereghez került. Borisz Jelcin élesen bírálta Putyint a szovjet himnusz újbóli használata miatt.
Pénteken az orosz duma 378 szavazattal, 1 tartózkodással és 53 ellenszavazattal elfogadta a régi szovjet himnuszt Oroszország hivatalos állami énekének. Az Alekszander Alekszandrov által komponált himnusznak a szövegét meg fogják változtatni: a duma ajánlása szerint Putyinnak egy különbizottságot kell létrehoznia a szövegjavaslatok megvizsgálására, és a bizottság választását a dumának is jóvá kell hagyni.

A duma ugyanakkor meghatározta azokat az ünnepélyes alkalmakat is, amikor el kell játszani a himnuszt, továbbá előírta azt, hogy hivatalos eseményeken az állami himnuszt ,,a jelenlévők állva, a férfiak fedetlen fővel hallgassák".

A duma nemcsak a régi-új himnuszról határozott, hanem további állami jelképeket is törvényesített. Így a kommunista rendszer óta használatos fehér-piros-kék trikolór lesz az ország új lobogója, a régi, kétfejű sast ábrázoló cárok által elképzelt címer lesz az új címer. A honatyák a vörös kommunista lobogót sem hagyják veszni, az a hadsereghez kerül. A törvénytervezet azután lesz hatályos, hogy a felső ház is megszavazza azt.

A himnusz

A régi szovjet himnusz szövege
Szövetségbe forrt szabad köztársaságok:
A Nagy Oroszország kovácsolta frigy,
A Szovjet hatalma és egysége éljen:
Sok nép így akarta s megalkotta így!

Szálljon szabad hazánk, dicsőség fénye rád.
Népek barátságát vívtad te ki,
Lenini párt vezet, láng, mely a népeket
Kommunizmus győztes útján viszi!
Az új/régi állami jelképek közül a himnusz váltotta ki a legtöbb vitát. A kommunizmus bukása után Mihail Glinka által szerzett 19. századi hazafias dal vette át a himnusz szerepet. A zene mellé szöveget senki sem írt, múlt nyáron a Spartak Moszkva focicsapat tagjai a rossz, szöveg nélküli himnuszt okolták sikertelenségeikért. A régi szovjet himnusz viszont egy életerős, énekelhető dal. A mű a második világháború szovjet csapatainak dicsőségesebb pillanataiban született meg, sokak számára a Hitler feletti orosz győzelmet, mintsem a kommunista korszakot idézi. A közvélemény-kutatások is ezt a dalt mutatták közkedveltnek.

Jelcin: az elnök ne kövesse vakon a közhangulatot

Borisz Jelcin azonban nem ért egyet a régi himnusz újjáélesztésével. A volt államfő Putyint elnöksége alatt először bírálta, mondván a régi himnusz pártkongresszusokat és konferenciákat idéz fel számára és határozottan ellene van. Jelcin szerint egy ,,ország elnökének nem szabad vakon követni a nép kedélyállapotát, hanem feladata azt aktívan befolyásolni".