Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Saját olajvezetéken csapolta a Dunai Finomítót egy lovarda

2005.01.28. 15:12
Megfúrták Százhalombattán a Dunai Finomító egyik kőolajvezetékét, az ipari területen belül. A vezetéket egy komplett csőrendszeren keresztül csapolták meg, amely mintegy hetven centis mélységben húzódott egy környékbeli lovardáig.

Több kilométer hosszúságú, saját csővezetékkel csapolta meg a finomítót a gyanú szerint egy lovarda tulajdonosa Százhalombattán. Az érdi rendőrök csütörtökön fedezték fel, hogy megfúrták a Pest megyei városban a Dunai Finomító egyik kőolajvezetékét, az ipari területen belül. A vezetéket egy komplett csőrendszeren keresztül csapolták meg, amely mintegy 50-70 centis mélységben húzódott egy környékbeli lovardáig. A helyszíni szemle még jelenleg is tart, a tanya tulajdonosa ellen egyelőre lopás miatt indult eljárás.

A csütörtökön megindított vizsgálat péntekre derítette ki, hogy az egyelőre ismeretlen tettes által lefektetett, több mint kétezer méteres csővezeték egy huszonöt köbméteres tartályig vezetett el. A nyomozók a vezetékben és a tartályban körülbelül hétezer liter üzemanyagot találtak, jelenleg vizsgálják, hogy az megegyezik-e a csővezetékből származó olajjal. A rendőrség eddigi feltételezései szerint a finomítót több hete, sőt feltehetőleg már több hónapja csapolták az elkövetők. Dolgukat könnyítette, hogy a lovastanya egy erdős-bokros vidéken, a város külterületének egy félreeső részén volt.

A feltehetőleg eladásra dolgozó elkövetők által okozott kár a legelső becslések szerint is eléri a milliós nagyságrendet. A pontos kárérték, illetve a veszélyeztetett érték mértékére szakértői vizsgálat deríthet majd fényt. Az ötvenholdas lovastanya tulajdonosát a rendőrség egyelőre lopással gyanúsítja, de vizsgálják azt is, hogy megvalósult-e a közérdekű üzem megzavarásának bűncselekményét.