Auguszta
-7 °C
0 °C

Egy rendőr ellen is eljárás indul a hamis nyelvvizsga miatt

2004.07.08. 17:04
Három hallgatója ellen tett feljelentést a rendőrségen a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola, mert gyanújuk szerint hamis nyelvvizsga bizonyítványt mutattak be oklevelük megszerzéséhez.
"A hét elején kaptuk meg a feljelentést, közokirat-hamisítás gyanújával indítottunk nyomozást a három hallgató ellen" - mondta el Szalai Ferenc százados, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek. A három meggyanúsított levelezős hallgató egyike rendőr, de nem a Vas megyei rendőrség állományába tartozik.

Gadányi Károly rektor elmondta: a főiskolán minden bemutatott nyelvvizsga bizonyítványt gondosan megszűrnek. Erre olyan uv-lámpás készüléket használnak, amilyennel a bankjegyeket szokták ellenőrizni. A bemutatott nyelvvizsga bizonyítványokon nem volt megfelelő azonosító, így az uv-lámpa fénye azonnal kiszűrte azokat.

"Amennyiben hamisnak látszó bizonyítványt találunk, a jogszabályoknak megfelelően járunk el, ez történt most is" - mondta a rektor, és hangsúlyozta: a főiskolának semmi köze a hamisításhoz, a hamisított okiratok nem is Szombathelyen készültek.

A hamis nyelvvizsga bizonyítványokról először az MTV Híradója tudósított múlt kedden. A rektor akkor még úgy nyilatkozott, hogy a diákok ellen nem indul eljárás, mert nem ők követték el az okirathamisítást. A Híradó négy hamis bizonyítványról adott hírt. Mint a riportban elhangzott, az azonosító jel hiányán kívül az egyik bizonyítványt egy helyesírási hiba buktatott le, ugyanis a lovári (cigány) szó helyett lóvári szerepelt az oklevélen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!