Rafael
19 °C
33 °C

Okirathamisítókat fülelt le a rendőrség

2003.12.10. 14:00
Szakközépiskolai és gimnáziumi érettségi bizonyítványok, nyelvvizsgaokiratok, építőgépkezelői jogosítványok, forgalmi engedélyek, szakmunkásbizonyítványok széles választékát kínálták a letartóztatottak.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást kezdeményezettt közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt S. Gyula 51 éves vasadi lakos és H. Lászlóné 51 éves budapesti lakos ellen, valamint N. Tibor 52 éves érdi lakos ellen. Az ügyről szerdán sajtótájékoztató keretében számolt be a BRFK.

A rendőrök egy pestlörinci bevásárlóközpont parkolójában csaptak le az egyik hamisítóra, aki éppen egy hamis érettségi bizonyítványt próbált értékesíteni. A rendőrök őrizetbe vették az adásvétel szereplőit: S. Gyulát és N. Tibort. S. Gyula autójából egy-egy hamisnak tűnő érettségi, valamint gépkezelői bizonyítvány és három bélyegző is előkerült. S. elismerte, hogy az okiratok hamisak, és H. Lászlónével közösen készítette őket.

A nyomozók alapos házkutatást tartottak mindhárom gyanúsítottnál, és több mint ezerkétszáz hamis okirat előállításához elegendő alapanyag és technikai eszköz, többek közt negyven bélyegző került elő. Szakközépiskolai és gimnáziumi érettségi bizonyítványok, nyelvvizsgaokiratok, építőgépkezelői és személygépkocsi jogosítványok, szakmunkásbizonyítványok széles választékát kínálták a letartóztatottak. A hamisító duótól ismerősi ajánlás útján lehetett a kívánt okiratot igényelni. A lakásban lefoglaltak több régiségnek számító fegyvert is, a múzeális darabok ugyanis az emberélet kioltására alkalmas állapotban voltak.

H. Lászlóné a hatóságokkal közölte, a hamisítást S. Gyulával egy éve folytatják, hetente két-három hamis okiratot állítottak ki átlagban. Az okiratok alapanyagait a férfi szerezte be nagy részét ő is hamisította, de az elkészült iratokat H. Lászlóné lakásán tárolták, aki segített az okiratok kitöltésében is.