Géza
-12 °C
-4 °C

Erdélyi büntető: gagyitávcső-dömping Budapesten

2003.03.04. 13:47
Pár napon belül Budapest világelső lehet a száz főre jutó távcsövek számát tekintve. Az Index távcsőipari felelősének felmérése szerint ugyanis hihetetlen forgalmat bonyolítanak az utcán olcsó távcsöveket árusító kereskedők, akik néhány napja kommunista jelképekkel beoltott keleti dzsíájdzsós plasztiktávcsövekre cserélték nejlonzoknikészletüket.
- Olcsó távcsövet, negyed áron, tessék, olcsó távcső!
- Mit tud?
- Ez? Mindent! Infra és hihetetlen olcsó: 3500 forint ez a kisebb, 12 ezerért viheti a nagy teljesítményűt?
- Infra? Hogyhogy infra?
- Tud vele éjjel is nézni!
- ???

Kukkerteszt
Tekintse meg galériánkat
A Lehel téren ácsorgó asszony nem tudja megmondani, hogy mitől is infra a távcső. A lencséje meggypiros ugyan, külsőre ebben merül ki minden infrasága, viszont komolyabban megnézve még ennyiben sem.

Rövid, de annál eredménytelenebb alkudozás után enyém a terepszínben pompázó BREAKER Cobra, a speckó vízálló hordtarisznyával egyetemben. A nő - mint kiderült, egy díler - elmondja, hogy nem engedhet az árból, mert szigorúan el kell számolni a főnöknek. A bolt után készséges: elmondja, hogy Erdélyből érkezik az áru, nagy tételben hozzák, és a város több pontján árulják.

"Nagyon keresett árucikk - avat be. - Sokan elsőre veszik a kicsit, de olyan is van, hogy előrendelik a nagyot, én másnap kihozom ide, jön a vevő a pénzzel, elviszi. Mindenki jól jár, mert a kisebb távcső a boltban tízezer forint felett van. Olcsón adjuk." A távcsőkirály kilétéről azonban nem nyilatkozik, sőt, néhány kitérő válasz után gyanakodva kezd méregetni.

Csajhoz is jó

A vágy furcsa tárgya Klikk a képre!
Nem járok több sikerrel a Moszkva téren sem: ott egy férfi kínálja a gagyi kukkert. Technikai adatokat sorol, meg az erdélyi vállalkozók leleményességéről tart előadást: "Nem is gondolná, hogy mi mindent gyártanak már Erdélyben" - reagál egy érdeklődőnek az árus.

A férfi hosszasan győzköd, eredménytelenül, végül egy pajkos kacsintás kíséretében kijátssza az aduászt: "Ha van a szomszédban valami jó csaj, akkor ki ne hagyja ezt a szuper távcsövet". Nem bírom tovább, bevallom, hogy 500-zal olcsóbban vettem már egyet a Lehelen.

Komcsirambó eklektika

A távcső távcsövezésre csak szemünk drága világának kockáztatásával használható ugyan, de a vicces külső mindenért kárpótol. A Cobra minden eleme valódi műanyag, a markolat gumírozott, hamísítatlan pingpongütőszagú. A vörös sarló-kalapács a lencsevédőkön "csak dísz", miként a markolatot valódi funkcióval megtöltő sasos dombormű is. A madár a földgolyón ücsörög, bármit is jelentsen ez. (Jelképszakértőnk szerint ez a motívum egyértelműen valamiféle Rambo-utánérzés.)

Nem éjjellátó

A főváros forgalmasabb terein árulják
Sötétben sajnos nem lehet vele távcsövezni. Igazából egy percig sem hittük, hogy lehet, de azért reménykedtünk. Igaz, nem éjjel próbáltuk, csak egy sötét szobában, és az is lehet, hogy infrafényforrásokat valóban lehet látni vele. Azon viszont nagyon meglepődött a tesztelő, hogy a Zeiss lencséjű szemüvegén keresztül csak homályos, színes foltokat látott a távcső közvetítette képből. Mintha neoimpresszionista Winamp-vizualizációt bámulna.

Miként a sasos relief a funkcionalitás csúcsa, olyannyira nem az az iránytűre emlékeztető kis gombocska a két lencsetag között. Az égtájak nem érdeklik, viszont egy laza mozdulattal letéphető, és a feltáruló kis nútban megcsodálhatjuk a kínai vagy erdélyi könnyűipar minimalista csavar-alátét kombinációját.

A vágy furcsa tárgya

Végezetül leteszteltük, hogy miként reagál az utca népe egy a plasziktávcsövet gátlástalanul a nyakában hurcoló figurára. Az eredmény meglepő volt: fele-fele arányban láttunk szánakozó és sóvárgó ábrázatokat. Gúnyolódjon csak, akinek sok pénze van Leicára, meg akinek nincs szeme az apróbb csodákra. Mi azt mondjuk, megéri az árát: ha kiröhögtük magunkat, adjuk oda a gyereknek, hadd bámulja vele egy pár percig a Holdat.

Valódi éjjellátók
A gagyin túli világban kétfajta éjjel is látó távcső létezik. Az infratávcsövek a számunkra láthatatlan infravörös fényt alakítják láthatóvá. Ezen távcsövek egyik fajtája képes különböző hőmérsékletű tárgyak által kibocsátott sugárzást is felfogni, és ezt a szem számára láthatóvá tenni. Az elterjedtebb változat (valószínűleg az ára miatt) egy infralámpa által megvilágított területet érzékel. Természetesen ennek meghatározott hatósugara van, amely elsősorban az infralámpa fényességétől és hatósugarától függ.

A másik a fényerősítéses módszeren alapuló távcső. Ezt teljesen zárt helyen nem tudjuk használni, viszont a szabadban soha sincs vaksötét. Ha csak egy csillag is világít az égen, frankón használható. Hatótávolsága gyakorlatilag megegyezik a nappali körülmények között használható távcsövekével, az ára viszont horror.