Valér
4 °C
8 °C

Halálra ítélhetik a véres oklahomai merénylet társtettesét

2004.05.27. 07:22
Bűnösnek találta 168 rendbeli emberölés vádjában az esküdtszék szerdán az 1995. április 19-én Oklahoma Cityben elkövetett véres robbantásos merénylet társtettesét, Terry Nicholst.
Nicholst egy szövetségi bíróság 1998-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte, most azonban halálbüntetéssel sújthatják.

Nichols ellen azért indítottak újabb pert, ezúttal Oklahoma állam egyik helyi bíróságán, mivel sokan túl enyhének találták a korábbi ítéletet. A hat férfi és hat női esküdt később fog dönteni arról, hogy Nicholsra méreginjekció vár-e, vagy továbbra is börtönben marad.

Nagyobb szerepe volt

Az ügyészek a McAlester városában megrendezett per során kiemelték, hogy Nicholsnak jóval nagyobb szerepe volt a merénylet kitervelésében, mint társának, a műtrágyából és fűtőolajból házilag készült robbanóanyaggal megrakott furgont az Oklahoma City-i szövetségi irodaépületéhez vezető Timothy McVeigh-nek, akit 1997-ben halálra ítéltek és 2001-ben kivégeztek.

Nicholst a szövetségi bíróság nyolc, a merényletnek áldozatul esett szövetségi rendőr haláláért ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre, most viszont Oklahoma állam bíróságán a többi áldozatért, köztük egy meg nem született gyerekért vonták felelősségre. Oklahoma Cityben a bíróság nem tudott elfogulatlan esküdtszéket összeállítani, ezért a pert várostól 200 kilométerre levő McAlesterbe helyezték át.

Az Egyesült Államok történetének addigi legvéresebb merényletének 168 halálos áldozata volt, köztük 19 gyermek. A városközpontban álló hétemeletes épület oldalát letépte a gépkocsiba rejtett pokolgép.