Ervin
14 °C
22 °C

Nem végzik ki az oklahomai merénylőt

2004.06.12. 08:24
Nem tudtak közös döntésre jutni az esküdtek az amerikai Oklahoma Cityben 1995-ben elkövetett robbantásos merénylet társ tettesének ügyében, így Terry Nichols megmenekült a halálos ítélettől.
A hat férfiből és hat nőből álló esküdtszék háromnapi vita után közölte, hogy nem tudott közös véleményre jutni: kivégzés, vagy életfogytiglani börtön legyen a sorsa a vádlottnak. Ugyanezek az esküdtek május végén Terry Nicholst bűnösnek találták 161 rendbeli emberölés vádjában.

A korábbi ítélet túl enyhe volt

A pert tárgyaló bíró most arról dönt majd, hogy a vádlottnak élete végéig börtönben kell-e maradnia, vagy meghatározott feltételek mellett valamikor feltételesen szabadlábra kerülhet-e. Nicholst egy szövetségi bíróság 1998-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte. Idén márciusban azért indítottak ellene újabb pert, ezúttal Oklahoma állam egyik helyi bíróságán, mivel sokan túl enyhének találták a korábbi ítéletet.

A társát már kivégezték

Az ügyészek a McAlester városában megrendezett per során kiemelték, hogy Nicholsnak jóval nagyobb szerepe volt a merénylet kitervelésében, mint társának, a műtrágyából és fűtőolajból házilag készült robbanóanyaggal megrakott furgont az Oklahoma City-i szövetségi irodaépületéhez vezető Timothy McVeigh-nek, akit 1997-ben halálra ítéltek és 2001-ben kivégeztek.

Nicholst a szövetségi bíróság nyolc, a merényletnek áldozatul esett szövetségi rendőr haláláért ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre. Oklahoma állam bíróságán a többi áldozatért, köztük egy meg nem született gyerekért vonták felelősségre. Oklahoma Cityben a bíróság nem tudott elfogulatlan esküdtszéket összeállítani, ezért a pert várostól 200 kilométerre levő McAlesterbe helyezték át.

Az Egyesült Államok történetének addigi legvéresebb merényletének 168 halálos áldozata volt, köztük 19 gyermek. A városközpontban álló hétemeletes épület oldalát letépte a gépkocsiba rejtett pokolgép.