Benedek
-5 °C
5 °C

Belső hangra ölt az oktogoni ámokfutó

2001.10.16. 14:54
A szakértői vélemények szerint nem elmebeteg, és nem szenved tudatzavarban az a fiatalember, aki tavaly nyáron több halálos lövést adott le az oktogoni McDonald'sban. Bódi Zsolt az elsőfokú tárgyalásán arról számolt be, hogy öngyilkos akart lenni, de egy belső hang hatására inkább mások ellen fordította fegyverét.
Nem bűncselekménynek, hanem szörnyű tragédiának tartja tettét az a huszonöt éves fiatalember, aki 2000 júliusában szó nélkül lőtt le három fiatalt az oktogoni McDonald'sban. A többrendbeli gyilkossággal vádolt Bódi Zsolt egy szép nyári estén pisztollyal az övtáskájában indult el otthonról, de nem mások életét akarta kioltani, hanem a sajátját.

Már majdnem meghúzta a ravaszt

Bódi Zsolt barátnője féltékeny lett, ezért vesztek össze
A barátnőjével összeveszett férfi némi bolyongás után egy belvárosi padra ült le, ahol lélekben már fel is készült az öngyilkosságra, de három hangoskodó fiatal megzavarta. Ekkor ismét útra kelt, de a szükségletei az oktogoni gyorsétterembe szólították, ahol ismét felfigyelt az általa csak "nyikhaj striciknek" nevezett társaságra. A vécében egy belső hang hatására erősödött meg benne az a gondolat, hogy nem magával, hanem velük kell végeznie.

Miután kilépett a McDonald'sból, hosszasan vívódott a belső hanggal, de végül visszament, és körübelül egy méter távolságról két fiatalt fejbe, míg egyet mellbe lőtt. A huszonkét éves fiatalember a kórházba szállítás után, míg huszonhárom éves társa egy nappal később halt meg. Egyikőjüknek azonban óriási szerencséje volt, annak ellenére, hogy a jobb halántékán hatolt át a golyó, túlélte a támadást.

Az utcán folytatódott az ámokfutás

A lövöldözés után óriási pánik tört ki az étteremben, az emberek fejvesztve rohantak ki az utcára. Az ámokfutás azonban nem ért véget, Bódi az Andrássy úton két férfit nézett zsebtolvajnak, ezért egyikük hasába szintén eresztett egy golyót. Ezek után már nem érzett vérszomjat, így a mellette álló fiatalember egy figyelmeztető lövéssel megúszta. A tár kiürült, az ámokfutás pedig véget ért, mivel a vádlott az első járőrnek feladta magát.

A bíró megmutatja a gyilkos fegyvert
A szakértői vélemények szerint a vádlott ugyan személyiségzavarban szenved, de elmebetegség vagy tudatzavar nem állapítható meg, így a bűncselekmény elkövetésének idején beszámítható állapotban volt. Az ötéves kora ót dadogó fiatalember többször kísérelt meg öngyilkosságot, és fennáll a veszélye annak, hogy újra megpróbálja.

A családját akarta megvédeni a fegyverrel

A vádlott a tárgyalás során sem óhajtotta elárulni, hogyan jutott a Browing típusú fegyveréhez. Elmondása szerint a romlott világtól akarta a családját megvédeni vele, miután a szüleit fényes nappal kirabolták. A pisztolyt barátnője lakásában tartotta mindenkitől elrejtve, mert rádöbbent, hogy semmivel se lenne különb a bűnözőktől, ha használná. A szüleitől tizenhat évesen költözött el, és nyolc általánossal díszletmunkásként dolgozott fővárosi színházakban. A munkája mellett csak a nőket szerette jobban, körübelül ötven közeli kapcsolata volt a gyengébb nem képviselőivel. A gyilkosság napján féltékenység miatt veszett össze a barátnőjével.

A tárgyalás a jövő évben folytatódik a tanúk, valamint a szakértők meghallgatásával.