Jenő
-2 °C
6 °C

Két év börtön 37 vagonnyi olaj csempészéséért

2002.02.12. 16:58
Első fokon két év börtönbüntetésre ítélt a Csongrád Megyei Bíróság egy szegedi, egy év hat hónapot kapott két budapesti férfi, akik külföldről 37 vagonnyi gázolajat fűtőolajként jelentettek be a vámhatóságnál, mintegy száz millió forint adót megtakarítva. A bíróság saját munkájának lassúságát értékelte enyhítő körülményként.
A vád ellenük folytatólagosan, bűnszövetségben, jelentős értékű vámáru csempészete, valamint az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás volt.

Klasszikusok

A vádirat szerint 1995-ben a három férfi megállapodott abban, hogy fiktív és létező cégeiken keresztül gázolajat importálnak.

Még abban az évben három alkalommal összesen 37 vasúti kocsi mennyiségű gázolajat hozattak be, s akartak úgynevezett szabványtól eltérő egyéb fűtőolajként elvámoltatni.

A bírói indoklás szerint ez utóbbit abban az időben nem terhelték olyan nagy közterhek mint a gázolajat.

Háromból kettő

Az első két alkalommal sikerült megtéveszteniük a vámosokat, így csaknem 19 millió forint vámértékű gázolajhoz jutottak igen kedvező vámterhekkel.

A harmadik alkalommal azonban a vámhatóság megvizsgálta a fűtőolajként jegyzett szállítmányt, megállapította, hogy valójában közel 10 millió forint vámértékű gázolaj, ezért lefoglalta.

A vádirat szerint a vádlottak mintegy 97 millió forinttal - adók, illetékek, vámterhek - károsították meg a költségvetést.

A taláros testület az ítélet meghozatalánál enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a büntetőügy öt és fél évig húzódott a bíróságon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?