Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Két év börtön 37 vagonnyi olaj csempészéséért

2002.02.12. 16:58
Első fokon két év börtönbüntetésre ítélt a Csongrád Megyei Bíróság egy szegedi, egy év hat hónapot kapott két budapesti férfi, akik külföldről 37 vagonnyi gázolajat fűtőolajként jelentettek be a vámhatóságnál, mintegy száz millió forint adót megtakarítva. A bíróság saját munkájának lassúságát értékelte enyhítő körülményként.
A vád ellenük folytatólagosan, bűnszövetségben, jelentős értékű vámáru csempészete, valamint az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás volt.

Klasszikusok

A vádirat szerint 1995-ben a három férfi megállapodott abban, hogy fiktív és létező cégeiken keresztül gázolajat importálnak.

Még abban az évben három alkalommal összesen 37 vasúti kocsi mennyiségű gázolajat hozattak be, s akartak úgynevezett szabványtól eltérő egyéb fűtőolajként elvámoltatni.

A bírói indoklás szerint ez utóbbit abban az időben nem terhelték olyan nagy közterhek mint a gázolajat.

Háromból kettő

Az első két alkalommal sikerült megtéveszteniük a vámosokat, így csaknem 19 millió forint vámértékű gázolajhoz jutottak igen kedvező vámterhekkel.

A harmadik alkalommal azonban a vámhatóság megvizsgálta a fűtőolajként jegyzett szállítmányt, megállapította, hogy valójában közel 10 millió forint vámértékű gázolaj, ezért lefoglalta.

A vádirat szerint a vádlottak mintegy 97 millió forinttal - adók, illetékek, vámterhek - károsították meg a költségvetést.

A taláros testület az ítélet meghozatalánál enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a büntetőügy öt és fél évig húzódott a bíróságon.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek