Valér
-1 °C
0 °C

Magyarországra nem jutott a szennyezett étolajból

2008.04.27. 14:45
Az olajban mért ásványi olaj szennyezettség szintje a napi beviteli érték alatt marad, így az egészségre valószínűleg nem jelent kockázatot.

Az eddigi információk szerint nem került Magyarországra az ásványolajjal szennyezett napraforgó olajból - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH). Az étolaj Ukrajnából érkezett Spanyolországba, de Olaszországba, Hollandiába és Franciaországba is jutott belőle. A problémát először a francia hatóságok vették észre, de az értékelés szerint az olajban mért ásványi olaj szennyezettség szintje a napi beviteli érték alatt marad, így az egészségre valószínűleg nem jelent kockázatot - olvasható a MÉBiH közleményében.

Spanyolországban az Egészségügyi Minisztérium már felszólította a lakosságot, hogy ne fogyasszanak napraforgó olajat, és megkezdték a szennyezett termékek eltávolítását a boltokból. A hatóságok azt ígérték, hogy hamarosan közzéteszik az összes, feltehetően szennyezett termék listáját. Az élelmiszerbiztonsági szakemberek korábbi nyilatkozata szerint hétfőig tudják megállapítani, hogy melyik forgalmazók használták a mérgező olajat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!