Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Víkendháza alatt csapolta meg a Barátság I. kőolajvezetéket

2006.08.08. 13:10
Tetten érték azt a budapesti férfit, aki szigethalmi víkendháza alatt olyan rendszert épített ki, amellyel folyamatosan megcsapolta a Barátság I. kőolajvezetéket. A rendőrök szerint több ezer liter olajat lophatott el.

A Mol-nál június végén tűnt fel, hogy a Barátság I. kőolajvezetékben csökken a nyomás. A cég nyomvonal-ellenőrző brigádja utánanézett a dolognak, de nem talált műszaki hibát.

A Barátság I. kőolajvezeték Oroszországból indul, és Ukrajnán, majd Szlovákián keresztül érkezik Magyarországra Parassapusztánál. "Egyértelművé vált, hogy megfelelő időközönként valahol eresztik az olajat a rendszerben" - mondta Papp Péter alezredes, szigetszentmiklósi rendőrkapitány..

A szálak Szigethalom üdülőövezetéhez vezettek. Feltűnt, hogy amikor a vezetélben csökken a nyomás, az egyik telken, amelyen két faház áll, mindig tesz-vesz valaki.

A telek tulajdonosára, a budapesti N.I-re múlt hét közepén csaptak le a rendőrök, amint épp egy ezer literes tartályba csapolta az olajat. Az egyik faház alatt "bányászmérnöki pontossággal kialakított" alagutat találtak. Pallóval leborított, bevilágított alagútrendszer vezetett el a 80-100 méterre található vezetékhez, amelyet megfúrtak, és abból nagy nyomású berendezéssel szívták le az olajat.


A rendőrség felvétele a szigethalmi faház alatt ásott 80 méteres alagútról

A szemle során a tűzoltók csak oxigén maszkban tudtak lemenni a mintegy 3-3,5 mélyen húzódó alagútba.

A rendőrök feltételezése szerint több ezer litert lophatott el a gyanúsított, akit a napokban előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - mondta Papp Péter.

A tettenért férfi csak részben ismerte el bűnösségét. Mint mondta, hétvégi házukban korábban albérlők laktak, akik már elköltöztek. N. I. azt állította, hogy másfél hónappal ezelőtt az egyik épület alatt védőlemezzel letakarva talált egy csövet csappal együtt. Amikor rájött, hogy abból olaj folyik, a férfi elmondása szerint legfeljebb 10 alkalommal engedett le 5-10 liter olajat. Éppen akkor csapolt le nagyobb mennyiséget - mondta a nyomozóknak, amikor tetten érték.

A rendőrség arra következtet, hogy jól szervezett, előkészített bűncselekmény történt, amely mögött bűnszervezet állhat. A nyomozók megkezdték az ismeretlen társak felkutatását.