Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Minimálkáosz a a nagy olasz áramszünet miatt

2003.09.28. 09:32
Elsősorban a közlekedésben okoz fennakadásokat, hogy szombat éjszaka áramkimaradás miatt sötétségbe borult teljes Olaszország. Személyi sérülés nem történt, de többen liftekben rekedtek, késnek a vonatok, a repülők.
Az olasz rádiók reggeli híradásai szerint az összes olasz tartományt érintő áramszünet nyomán Rómában volt a legsúlyosabb a helyzet. Az olasz fővárosban ugyanis szombat éjszaka fehér éjszakát ünnepeltek, ingyen látogathatók voltak, nyitva tartottak éjszaka is a múzeumok, a város számos pontján színházi események, fesztiválok voltak, sokan voltak vasárnapra virradóra a főváros utcáin, illetve épületeiben. Ennek nyomán nagyon sokan rekedtek liftekben, parkolóházakban, de különösebb szerencsétlenség nem történt.

Egyes források szerint a hiba a franciaországi elosztó központban keletkezett, ennek nyomán borult sötétségbe gyakorlatilag egész Itália körülbelül hajnali 3 óra 30 perc tájban.

Azt MTI-nek a MALÉV római képviseletén elmondták, hogy Fiumicino éjszaka csak egy kifutópályáról üzemelt, átálltak tartalék forrásra, ennek nyomán kisebb torlódások alakultak ki, de a MALÉV-járat, ha késéssel is, meg fog érkezni Fiumicinóra és vissza is indul még a nap folyamán.

Az olasz rádiók reggel arra szólították fel a Róma lakóit, hogy lehetőleg ne használják autóikat, s ha mégis autóba ülnek, fokozott figyelemmel vezessenek. A jelzőlámpák a kereszteződésekben nem működnek, emellett a tankolással is gondok akadhatnak.

Gondok vannak a vonatközlekedéssel is, jelentős késésre kell számítani. A légi közlekedést nem annyira hátráltatja az áramkimaradás, mivel a repülőtereken azonnal átálltak a tartalék áramforrásokra. Ez történt a kórházakban és más fontos intézményekben is, amelyek el vannak látva a megfelelő berendezésekkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!