Emma
5 °C
10 °C

Erős földrengés rázta meg Olaszország északi részét

2004.11.25. 06:41
Erős, a Richter-skálán mérve 5,2-es fokozatú földrengés rázta meg szerda éjszaka Olaszország északi részét. A földmozgást érezni lehetett a Genova és Velence között elterülő térség városaiban.
Pánikot és könnyebb sebesüléseket okozott az a földrengés, amely szerda éjszaka rázta meg Olaszország északi részét - közölték a helyi katasztrófavédelmi illetékesek.

A földmozgás ereje a Richter-skálán mérve 5,2-es fokozatú volt. Epicentrumát Treiso Bresciano és Tuscolano Maderno települések közelében, a földfelszín alatt nyolc kilométerrel mérték be.

A rengést a Genova és Velence között elterülő térség városaiban és településein érezni lehetett. Milánóban, az ország gazdasági fővárosában különösen érzékelhető volt a földmozgás, sokan ijedtükben az utcára rohantak.

Néhány ember könnyebben megsebesült, de az ő sérülésük is főként a pánikszerű menekülés okozta eleséseknek tudható be.

Az első felmérések szerint komolyabb károk nem keletkezetek, mindössze a Garda-tó partján néhány idősebb épületben okozott repedéseket. Három kórházat elővigyázatosságból ideiglenesen kiürítettek. A polgári védelmi alakulatok folytatják károk felmérését.

Itália földrengésveszélyes területen van, de inkább az ország középső és déli részét sújtják az ilyen természetű természeti csapások. Éppen 24 éve, 1980. november 23-án Dél-Olaszországban egy gyilkos erejű rengés több mint 3 ezer ember életét oltotta ki. Észak-Olaszországban 1976-ban a szlovén határ közelében lévő Friulinál volt egy 976 ember életét követelő földmozgás, amely miatt 70 ezren fedél nélkül maradtak.