Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Állatkínzásért letartóztattak az olaszok egy magyar horgászt

2006.07.31. 20:09
Illegális harcsakereskedelem, állatkínzás és más hasonló vádakkal letartóztatták egy magyar horgászcsoport vezetõjét az olasz pénzügyõrök - közölte az olasz Libertá címû lap internetes kiadása.

A lap szerint az olasz pénzügyõrség piacenzai egysége, amelynek figyelmét egy évvel ezelõtt is felhívták a helyi horgászok a Pó folyóban harcsázó magyarokra, "tetten érte" Mantovanóban a magyar állampolgárt, több magyarországi halgazdaság és -üzlet tulajdonosát, amint éppen kifizette a szolgálatába szegõdött pecásokat, hét másik magyart.

A magyar férfit bûnszövetkezetben elkövetet kereskedelmi csalással, nem megfelelõ minõségû élelmiszerek árusításával, a közegészség veszélyeztetésével, továbbá állatkínzással vádolják. Rajta kívül további hét magyar ellen tettek feljelentést az oalsz hatóságok.

Az olasz sporthorgászok "dobták fel" a magyarokat

A Pó harcsáinak és magyar pecásainak ügye még egy évvel ezelõtt pattant ki, miután a Gruppo Siluro Italia sporthorgász szövetség felhívta a harcsázó magyarokra a piacenzai pénzügyõrök figyelmét. Csaknem egy évvel késõbb egy újabb feljelentés ismét ráirányította a figyelmet a magyarokra, és egy megfigyelési akciót követõen az olasz pénzügyõrök felfedezték a Rovigo közelében lévõ papozzei tábort, ahol az eladásra szánt halat összegyûjtötték és feldarabolták.

Július 10-én a mantovai pénzügyõrség tagjai lefilmezték a magyarokat a táborban, de a tetten érés érdekében megvárták a "fizetésnapot". A papozzei táborban elfogott hét magyar szabadlábon védekezhet, fõnökük letartóztatását viszont elrendelte a vizsgálóbíró. Késõbb a horgászcsoport vezetõjét is szabadlábra helyezték, ügyében olasz bíróság ítélkezik.

Acélszálas hálókat is használtak

Az akció során az olasz pénzügyõrök fél tonna fagyasztott harcsafilét és különbözõ horgászfelszereléseket foglaltak le. A környéken a hatóságok valóságos feldolgozó-hálózatot fedeztek fel: a készterméket egy tágas fagyasztó kamrában tárolták, amelyet egy lakókocsi belsejében rejtettek el. A halászok acélszálas hálókat is bevetettek, és így a fennakadt harcsák napokig szenvedhettek a folyóban.

Még folyik a nyomozás, hogy mely olaszországi kereskedõk vásárolhatták fel harcsákat - írta a Libertá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!