Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Állatkínzásért letartóztattak az olaszok egy magyar horgászt

2006.07.31. 20:09
Illegális harcsakereskedelem, állatkínzás és más hasonló vádakkal letartóztatták egy magyar horgászcsoport vezetõjét az olasz pénzügyõrök - közölte az olasz Libertá címû lap internetes kiadása.

A lap szerint az olasz pénzügyõrség piacenzai egysége, amelynek figyelmét egy évvel ezelõtt is felhívták a helyi horgászok a Pó folyóban harcsázó magyarokra, "tetten érte" Mantovanóban a magyar állampolgárt, több magyarországi halgazdaság és -üzlet tulajdonosát, amint éppen kifizette a szolgálatába szegõdött pecásokat, hét másik magyart.

A magyar férfit bûnszövetkezetben elkövetet kereskedelmi csalással, nem megfelelõ minõségû élelmiszerek árusításával, a közegészség veszélyeztetésével, továbbá állatkínzással vádolják. Rajta kívül további hét magyar ellen tettek feljelentést az oalsz hatóságok.

Az olasz sporthorgászok "dobták fel" a magyarokat

A Pó harcsáinak és magyar pecásainak ügye még egy évvel ezelõtt pattant ki, miután a Gruppo Siluro Italia sporthorgász szövetség felhívta a harcsázó magyarokra a piacenzai pénzügyõrök figyelmét. Csaknem egy évvel késõbb egy újabb feljelentés ismét ráirányította a figyelmet a magyarokra, és egy megfigyelési akciót követõen az olasz pénzügyõrök felfedezték a Rovigo közelében lévõ papozzei tábort, ahol az eladásra szánt halat összegyûjtötték és feldarabolták.

Július 10-én a mantovai pénzügyõrség tagjai lefilmezték a magyarokat a táborban, de a tetten érés érdekében megvárták a "fizetésnapot". A papozzei táborban elfogott hét magyar szabadlábon védekezhet, fõnökük letartóztatását viszont elrendelte a vizsgálóbíró. Késõbb a horgászcsoport vezetõjét is szabadlábra helyezték, ügyében olasz bíróság ítélkezik.

Acélszálas hálókat is használtak

Az akció során az olasz pénzügyõrök fél tonna fagyasztott harcsafilét és különbözõ horgászfelszereléseket foglaltak le. A környéken a hatóságok valóságos feldolgozó-hálózatot fedeztek fel: a készterméket egy tágas fagyasztó kamrában tárolták, amelyet egy lakókocsi belsejében rejtettek el. A halászok acélszálas hálókat is bevetettek, és így a fennakadt harcsák napokig szenvedhettek a folyóban.

Még folyik a nyomozás, hogy mely olaszországi kereskedõk vásárolhatták fel harcsákat - írta a Libertá.