Lányai előtt verték halálra a gázolót

2006.10.16. 13:44
A kocsiban utazó lányai életéért könyörgött halála előtt az a meglincselt 44 éves tanár, aki Olaszliszkán vasárnap autójával elsodort egy gyermeket. A baleset után a gyanú szerint a könnyebb sérüléseket szenvedett kislány rokonai verték agyon a férfit, akinek lányai egy közeli házba menekültek. A szakember szerint kizárható a hirtelen felindulásból elkövetett emberölés. Három embert vettek őrizetbe.

A rendőrség három férfit gyanúsít a lincseléssel, őket emberölés alapos gyanújával hallgatják ki, és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat, közölte a megyei főkapitány miskolci sajtótájékoztatóján hétfőn. A gyanúsítottak között van a cigány kisebbségi önkormányzat egyik, most október elsején megválasztott képviselője is. A gyanúsítottak vallomásai több helyen ellentmondanak egymásnak. A rendőrség arra számít, hamarosan újabb személyek kerülhetnek képbe a lincseléssel kapcsolatban.

Nincs nyoma az olaszliszkai gyermek elgázolásának

Sem a halálra vert férfi autóján, sem az elgázoltnak mondott kislányon nem található annak nyoma, hogy a férfi valóban elütötte volna a gyermeket, jelentette a HavariaPress. A rendőrség ma délelőtt bemutatta a 44 éves tiszavasvári pedagógus autóját, melynek első és hátsó szélvédőjét is teljesen bezúzták.


Az agyonvert férfi gépkocsija

Könnyebb sérülések

Szögi Lajos vasárnap délután négy óra tájban ütötte el a kislányt az olaszliszkai cigánytelepen átvezető úton. A lányt a sátoraljaújhelyi kórház sebészetére vitték. Dr. Al-Droubi Huszni osztályvezető főorvos a szerint a gyermeknek zúzódásos sérülései vannak, amelyek nyolc napon belül gyógyulnak. "Csak megfigyelés szempontjából vettük fel. Egy napra vagy maximum két napra" - olvasható a hirado.hu-n.

A baleset után az utcára sereglő család tagjai kirángatták a férfit a kocsiból, és verni kezdték. Mindennek szemtanúja volt a 44 éves tiszavasvári pedagógus 14 illetve 5 éves lánya is. Arról ellentmondóak az információk, hogy a férfi megpróbált-e segítségnyújtás nélkül elhajtani a baleset helyszínéről. A Borsod Online-nak a volt vámosújfalui polgármester úgy nyilatkozott, Szögi nem hajtott gyorsan, féknyom sem látszott az állítólagos gázolás helyszínén. "Az ütközés után tíz méteren belül megállt. Kiszállt, megnézte a kislányt, aki felugrott és elszaladt. Visszaszállt a kocsiba, de elindulni nem tudott, mert megtámadták" - mondta Pórné Nagy Katalin.


Ablakszilánkok a büntett helyszínén
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Már halott volt, amikor kiértek

Az MTV-nek nyilatkozó szemtanú szerint a férfi utolsó erejével azért könyörgött, hogy a lányait ne bántsák. A gyerekeket is halálosan megfenyegették, de ők végül el tudtak menekülni, és egy közeli házban rejtőztek el. A sátoraljaújhelyi mentőszolgálat vezetője az Indexnek elmondta, a férfi már halott volt, mikor kiértek a helyszínre. A szolgálatvezető szerint vélhetően súlyos fejsérüléseibe halt bele. A tettesek puszta kézzel oltották ki a tanár életét, mondta az Indexnek Kompoltiné Jakab Ilona százados, a megyei rendőrkapitányság sajtóreferense.

Az egyik helybéli a Blikknek azt mondta, nem ritka a faluban a nyilvános erőszak. Legutóbb nyáron történt, hogy két fiatal félholtra vert egy férfit. (Az elmúlt évek olaszliszkai bűncselekményeiről itt olvashat>>>)

A meglincselt tanár a Környezetvédelmi Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének elnöke volt. Nagy szaktudású pedagógusként, jó apaként ismerték Tiszavasváriban. Szögi Lajos 2002-ben és 2006-ban is indult az önkormányzati választásokon az MDF jelöltjeként, idén körzetében 12 százalékkal a negyedik volt.

Úgy tudjuk, a baleset helyszínén, a Bodrogkeresztúrt és Sárospatakot összekötő Kossuth Lajos úton nincs járda, sem zebra, és sok a száguldozó. Korábban egy ittas vezető halálra gázolt egy gyermeket, és két év börtönbüntetést kapott. A Borsod Online szerint a kislány családjában is volt már ilyen tragédia: az apa húgának a lányát néhány méterrel feljebb gázolták halálra néhány éve. A gázoló akkor elmenekült.

Döbbenet Tiszavasváriban

Döbbenet, értetlenség, a miértekre adható válaszok lehetetlensége jellemezte hétfőn a Tiszavasvári Kabay János Általános iskolát, ahol Szögi Lajos tanított.


Szegfű és Tiszavasvár gyászzászlója a felszáradt vértócsa nyomain
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az általános iskolát, de lehet mondani az egész Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvárit mélyen megrázta a tragédia, fel sem tudják fogni, miért történt az egész, mondta sírástól elcsukló hangon a Kabay János Általános Iskola egyik pedagógusnője az MTI tudósítójának.

A 44 éves, földrajzot tanító tanártársukat mind kollégái, mind tanítványai nagyon szerették, csendes, béketűrő ember volt.

Münnich Iván kriminálpszichológus az Info rádiónak kifejtette, Magyarországon elszabadultak a morális fékek, az emberek nem tudják, mit szabad és mit nem. Sok baleset után az emberek azt tapasztalták, hogy a bíróságok lassan ítélkeztek, az ítéletek pedig számukra elképesztően enyhének tűntek. Az agressziókutató felhívta a figyelmet arra, hogy több közösségen belül létezik a szemet szemért elv, ami most egy szikra hatására kirobban. A kriminálpszichológus szerint ugyanakkor ez egy egyedi eset volt.

"Nem romaügy"

"Ez nem egy romaügy, gyilkosság történt, ez egy bűnügy" - nyilatkozta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke hétfőn az MTI-nek, majd hozzátette: az OCÖ kedden nyilatkozatot ad ki az ügyben.

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Horváth Aladár közleményben tudatta az MTI-vel, hogy megrendüléssel értesültek a vasárnap Olaszliszkán történt halálesetről. "Alapítványunk munkatársai ezúton is őszinte együttérzésüket fejezik ki az elhunyt családapa hozzátartozói felé" - írta.

Horváth Aladár hangsúlyozta: "elítéljük a súlyos bűncselekményt, és elvárjuk a hatóságoktól - mint minden más bűncselekmény esetében - az alapos és jogszerű vizsgálat lefolytatását, az elkövetőknek a felelősségre vonását". "Mi, romák és nem romák, hazánk nyugalma és békéje iránt elkötelezett állampolgárok felhívással fordulunk minden polgártársunkhoz, az ország felelős intézményeihez, hogy következetesen szerezzünk érvényt a magyar jogállamiság normáinak, az erőszakmentesség írott és íratlan szabályainak" - írta Horváth Aladár.

Kolompár Orbán és Horváth Aladár - mint mondták - nem tudnak arról, hogy a férfit bántalmazó tömegben ott lett volna a helyi cigány kisebbségi önkormányzat képviselője.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport