Ödön
1 °C
11 °C

Lányai előtt verték halálra a gázolót

2006.10.16. 13:44
A kocsiban utazó lányai életéért könyörgött halála előtt az a meglincselt 44 éves tanár, aki Olaszliszkán vasárnap autójával elsodort egy gyermeket. A baleset után a gyanú szerint a könnyebb sérüléseket szenvedett kislány rokonai verték agyon a férfit, akinek lányai egy közeli házba menekültek. A szakember szerint kizárható a hirtelen felindulásból elkövetett emberölés. Három embert vettek őrizetbe.

A rendőrség három férfit gyanúsít a lincseléssel, őket emberölés alapos gyanújával hallgatják ki, és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat, közölte a megyei főkapitány miskolci sajtótájékoztatóján hétfőn. A gyanúsítottak között van a cigány kisebbségi önkormányzat egyik, most október elsején megválasztott képviselője is. A gyanúsítottak vallomásai több helyen ellentmondanak egymásnak. A rendőrség arra számít, hamarosan újabb személyek kerülhetnek képbe a lincseléssel kapcsolatban.

Nincs nyoma az olaszliszkai gyermek elgázolásának

Sem a halálra vert férfi autóján, sem az elgázoltnak mondott kislányon nem található annak nyoma, hogy a férfi valóban elütötte volna a gyermeket, jelentette a HavariaPress. A rendőrség ma délelőtt bemutatta a 44 éves tiszavasvári pedagógus autóját, melynek első és hátsó szélvédőjét is teljesen bezúzták.


Az agyonvert férfi gépkocsija

Könnyebb sérülések

Szögi Lajos vasárnap délután négy óra tájban ütötte el a kislányt az olaszliszkai cigánytelepen átvezető úton. A lányt a sátoraljaújhelyi kórház sebészetére vitték. Dr. Al-Droubi Huszni osztályvezető főorvos a szerint a gyermeknek zúzódásos sérülései vannak, amelyek nyolc napon belül gyógyulnak. "Csak megfigyelés szempontjából vettük fel. Egy napra vagy maximum két napra" - olvasható a hirado.hu-n.

A baleset után az utcára sereglő család tagjai kirángatták a férfit a kocsiból, és verni kezdték. Mindennek szemtanúja volt a 44 éves tiszavasvári pedagógus 14 illetve 5 éves lánya is. Arról ellentmondóak az információk, hogy a férfi megpróbált-e segítségnyújtás nélkül elhajtani a baleset helyszínéről. A Borsod Online-nak a volt vámosújfalui polgármester úgy nyilatkozott, Szögi nem hajtott gyorsan, féknyom sem látszott az állítólagos gázolás helyszínén. "Az ütközés után tíz méteren belül megállt. Kiszállt, megnézte a kislányt, aki felugrott és elszaladt. Visszaszállt a kocsiba, de elindulni nem tudott, mert megtámadták" - mondta Pórné Nagy Katalin.


Ablakszilánkok a büntett helyszínén
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Már halott volt, amikor kiértek

Az MTV-nek nyilatkozó szemtanú szerint a férfi utolsó erejével azért könyörgött, hogy a lányait ne bántsák. A gyerekeket is halálosan megfenyegették, de ők végül el tudtak menekülni, és egy közeli házban rejtőztek el. A sátoraljaújhelyi mentőszolgálat vezetője az Indexnek elmondta, a férfi már halott volt, mikor kiértek a helyszínre. A szolgálatvezető szerint vélhetően súlyos fejsérüléseibe halt bele. A tettesek puszta kézzel oltották ki a tanár életét, mondta az Indexnek Kompoltiné Jakab Ilona százados, a megyei rendőrkapitányság sajtóreferense.

Az egyik helybéli a Blikknek azt mondta, nem ritka a faluban a nyilvános erőszak. Legutóbb nyáron történt, hogy két fiatal félholtra vert egy férfit. (Az elmúlt évek olaszliszkai bűncselekményeiről itt olvashat>>>)

A meglincselt tanár a Környezetvédelmi Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének elnöke volt. Nagy szaktudású pedagógusként, jó apaként ismerték Tiszavasváriban. Szögi Lajos 2002-ben és 2006-ban is indult az önkormányzati választásokon az MDF jelöltjeként, idén körzetében 12 százalékkal a negyedik volt.

Úgy tudjuk, a baleset helyszínén, a Bodrogkeresztúrt és Sárospatakot összekötő Kossuth Lajos úton nincs járda, sem zebra, és sok a száguldozó. Korábban egy ittas vezető halálra gázolt egy gyermeket, és két év börtönbüntetést kapott. A Borsod Online szerint a kislány családjában is volt már ilyen tragédia: az apa húgának a lányát néhány méterrel feljebb gázolták halálra néhány éve. A gázoló akkor elmenekült.

Döbbenet Tiszavasváriban

Döbbenet, értetlenség, a miértekre adható válaszok lehetetlensége jellemezte hétfőn a Tiszavasvári Kabay János Általános iskolát, ahol Szögi Lajos tanított.


Szegfű és Tiszavasvár gyászzászlója a felszáradt vértócsa nyomain
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az általános iskolát, de lehet mondani az egész Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvárit mélyen megrázta a tragédia, fel sem tudják fogni, miért történt az egész, mondta sírástól elcsukló hangon a Kabay János Általános Iskola egyik pedagógusnője az MTI tudósítójának.

A 44 éves, földrajzot tanító tanártársukat mind kollégái, mind tanítványai nagyon szerették, csendes, béketűrő ember volt.

Münnich Iván kriminálpszichológus az Info rádiónak kifejtette, Magyarországon elszabadultak a morális fékek, az emberek nem tudják, mit szabad és mit nem. Sok baleset után az emberek azt tapasztalták, hogy a bíróságok lassan ítélkeztek, az ítéletek pedig számukra elképesztően enyhének tűntek. Az agressziókutató felhívta a figyelmet arra, hogy több közösségen belül létezik a szemet szemért elv, ami most egy szikra hatására kirobban. A kriminálpszichológus szerint ugyanakkor ez egy egyedi eset volt.

"Nem romaügy"

"Ez nem egy romaügy, gyilkosság történt, ez egy bűnügy" - nyilatkozta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke hétfőn az MTI-nek, majd hozzátette: az OCÖ kedden nyilatkozatot ad ki az ügyben.

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Horváth Aladár közleményben tudatta az MTI-vel, hogy megrendüléssel értesültek a vasárnap Olaszliszkán történt halálesetről. "Alapítványunk munkatársai ezúton is őszinte együttérzésüket fejezik ki az elhunyt családapa hozzátartozói felé" - írta.

Horváth Aladár hangsúlyozta: "elítéljük a súlyos bűncselekményt, és elvárjuk a hatóságoktól - mint minden más bűncselekmény esetében - az alapos és jogszerű vizsgálat lefolytatását, az elkövetőknek a felelősségre vonását". "Mi, romák és nem romák, hazánk nyugalma és békéje iránt elkötelezett állampolgárok felhívással fordulunk minden polgártársunkhoz, az ország felelős intézményeihez, hogy következetesen szerezzünk érvényt a magyar jogállamiság normáinak, az erőszakmentesség írott és íratlan szabályainak" - írta Horváth Aladár.

Kolompár Orbán és Horváth Aladár - mint mondták - nem tudnak arról, hogy a férfit bántalmazó tömegben ott lett volna a helyi cigány kisebbségi önkormányzat képviselője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?