Auguszta
-3 °C
2 °C

Olaszország: fejpénz a bevándorlót fogó rendőröknek

2006.10.25. 14:09
Az észak-olasz kisváros, Adro 500 eurós vérdíjat, pontosabban fejpénzt fizet minden illeáglis bevándorló után azoknak a rendőröknek, akik elkapnak egy ilyen személyt. Adro polgármestere szerint nem fejpénzről, hanem jutalomról, bonuszról van szó.

"Ennek semmi köze nincs az ideológiához, csak arról van szó, hogy kitüntetjük azokat a rendőröket, akik hiszenk a munkájukban" - idézte az olasz lap, a Corriere della Serra Adro polgármesterét, Oscar Lancinit. Szerinte még a szakszervezetek is támogatták kezdetben azt az akciót, amelyet az észak-olasz kisváros hirdetett meg.

Azok a rendőrök ugyanis, akik elkapnak egy illegális bevándorlót, 500 eurós jutalomra számíthatnak. A Lega Nord, vagyis az idegengyűlölő Északi Liga által jelölt polgármester szerint nem fejpénzről, hanem jutalomról van szó.

Évi négy bevándorló elfogására van pénz

Adrónak 6900 lakosa van, és rajtuk kívül 480 külföldi van a városban letelepedési engedéllyel. A polgármester szerint egyébként a város kasszájában 2000 euró van arra, hogy jutalmazzák a fejvadász rendőröket. A polgármester szerint négy elfogás évente, ez egy értelmes elgondolás Adro számára.

A mostani intézkedés alapja az, hogy nem szűnik az illegális bevándorlók beáramlása Olaszországba. A Földközi-tengeren hajókon 430 illegális bevándorló érkezett Afrikából csak a legutóbbi hétvégén a dél-itáliai Lampedusa szigetére. Ők két bárkával érkeztek, további két hajó pedig mintegy száz, más források szerint több tucat bevándorlóval közelítették meg a szigetet.

Lampedusán többszörösen túltelített a befogadótábor

Mindezt már a német Spiegel Online közli, olasz hatósági adatokra hivatkozva. A Szicíliától délre lévő Lampedusán befogadótábor is működik, de ez a létesítmény már teljesen megtelt - közölték a hatóságok. Az eredetileg 190 fős intézményben már most is 500-an vannak.

Az év elejétől kezdve 14 ezer menekült érkezett a Földközi-tengeren Észak-Afrikából Dél-Olaszországba. Az olasz kormány már többször kért segítséget a többi európai országtól, hogy segítsenek az illegális bevándorlás elleni küzdelemben. Sok menekült számára ugyanis Itália csupán tranzitország, a végcél főleg Németország és Franciaország.