Emőke
-4 °C
9 °C

Letöltendő börtönt kaptak az olasz madármészárosok

2005.02.17. 14:31
Nagy értékre elkövetett lopás, valamint tömeges pusztulást előidéző természet-károsítás miatt ítélte al a mohácsi bíróság kilenc vadászt. Az öt magyar és négy olasz vadász 311 millió forintos kárt okozott a védett madarak leölésével.

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság azokat a magyar és olasz vadászokat, akik 2001 őszén mintegy tizenkétezer védett madár tetemét próbálták kicsempészni az országból az udvari határállomáson.

A nagy visszhangot kiváltó természetkárosítás "áldozatai" között között bíbicek, barázdabillegetők, fürjek, citromsármányok, különféle pityerek, récék, mezei pacsirták, sárszalonkák, tengelicek, zöldikék, tövisszúró gébicsek, kenderikék és gerlék is voltak.

A Mohácsi Városi Bíróság első fokon elítélte azt a két utazási irodai munkatársat is, akik a vadászok mintegy 311 millió forintos kárt okozó túráját szervezték. Az elsőrendű vádlott magyar utazásszervezőt 3 év 4 hónap börtönre ítélték, de ugyanennyit kapott - távollétében - a túra olaszországi szervezője is.

A résztvevő öt magyar és négy olasz vadász közül egy az eset óta elhunyt, a többiek között azonban tíz hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéseket osztott ki a bíróság, nagy értékre elkövetett lopás, valamint tömeges pusztulást előidéző természet-károsítás miatt.

Az ügy minden olasz állampolgárságú vádlottjára távollétükben mondták ki az ítéletet, egyúttal mindegyiküket ki is tiltották Magyarország területéről. A vádlottakra a bíróság - különböző arányban - csaknem húszmillió forintnyi kártérítést, illetve bűnügyi költséget vetett ki.