Eleonóra
-1 °C
2 °C

Újságot olvas, tévét néz és bot nélkül jár a világ legidősebb embere

2005.12.09. 21:52
Ismét másra szállt a "világ legidősebb embere" cím. Ezúttal azonban nem azért, mert meghalt a cím birtokosa és a sorban mögötte következő idős ember vette át a stafétát, hanem új trónkövetelő jelentkezett Dél-Amerikából.

Egy 116 éves dél-amerikai nő a világ legidősebb embere jelenleg, jelentette be pénteken a Guinness világrekodokat számontartó szervezete. A Guinness ezzel elvette a címet egy egyesült államokbeli nőtől, írja a Reuters. Az ecuadori Maria Esther Capovilla családja nemrég juttatta el az idős asszony születési és házassági papírjait a Guinesshez, aminek munkatársai ezután őt jegyezték be az aktuális rekordtartónak.

"Idáig nem tudtunk a létezéséről. Nagyon jó egészségnek örvend, kitűnő a látása, tud újságot olvasni és tévét nézni, valamint nincs szüksége a járáshoz botra" - nyilatkozta Kate White, a Guinness márkamenedzsere. Capovilla asszony 1889 szeptember 14-én született a nyugat-ecuadori Guayaqullban, és még ma is ott él menyével és fiával. Öt gyermeke, négy unokája, kilenc dédunokája és két ükunokája van. Férje 1949-ben halt meg.

Az asszony saját bevallása szerint fiatalkorában (azaz a századforduló környékén) előszeretettel járt bálokba, de sohasem fogyasztott alkoholt. Most minden egyes nap hálát ad Istennek, hogy még életben van. Capovilla asszonynak nem nagyon tetszik, hogy manapság a nők udvarolnak a férfiaknak, legalábbis ezt emelte ki, amikor a hosszú élete alatt bekövetkezett társadalmi változásáról kérdezték.

Arról nem szól a híradás, hogy miképp érintette a memphisi Elizabeth Boldent, hogy elvesztette a megtisztelő címet. A Tennessee-ben élő 115 éves nő 1890 augusztus 15-én született. A világ legidősebb férfija a Puerto Rico-i Emiliano Mercado Del Toro "csak" 114 éves.