Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Hazugságon érték az olaszliszkai vádlottakat

2008.09.22. 16:53
Az Olaszliszkán megölt tanár ügyében vádolt nyolc ember számos kritikus kérdésre nem mondott igazat, állapította meg a vádlottakon elvégzett hazugságvizsgálat. Az egyik vádlott a tárgyaláson elismerte, hogy korábbi vallomásával ellentétben a társa is részt vett a bántalmazásban.

Tanúk meghallgatásával folytatódott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán 2006. október közepén történt emberölés tárgyalása Miskolcon, a megyei bíróságon. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én. A tragédia előzménye az volt, hogy a férfi gépkocsijával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.  

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével részben társtettesként, részben felbujtóként nyolc embert vádolnak. A tárgyalás első részében három tanú szembesítése nem vezetett eredményre. Helmeczy László, a sértett, azaz a meggyilkolt Szögi Lajos tiszavasvári tanár jogi képviselője a tanúk szembesítésével, vallomásával kapcsolatban felvetette, hogy akár büntetőeljárás is indulhat az ellen a meghallgatott ember ellen, aki félrevezeti a bíróságot, ugyanis a hamis tanúzást a törvény bünteti.

Czibrik Attila bíró ennek kapcsán hangsúlyozta, nem csak az tanúskodik hamisan, aki valótlant állít, hanem az is, aki elhallgatja a tényeket, információkat. A bírói tanács ismertette a szakértői vizsgálatok eredményeit, emellett a bíró felolvasta a vádlottakon végzett hazugságvizsgálat megállapításait. Eszerint a nyolc vádlott számos kritikus kérdésre nem mondott igazat.

Az elsőrendű vádlott azt mondta: korábban valóban nem mondott igazat a hatodrendű vádlottal kapcsolatban. Akkor azt állította, hogy a hatodrendű vádlott nem vett részt Szögi Lajos bántalmazásában, pedig igen.

A bíróság meghallgatta azt az orvost is, aki épp ügyeletben volt az olaszliszkai térségében a tragédia időpontjában. Őt értesítették az eseményről, és ő állapította meg Szögi Lajos, tiszavasvári tanár halálának beálltát.

Szintén tanúként idézték be a balesetben elsodort kislány testvéreit - nővéreit - is, egyikük nem tett vallomást, a másikat átmeneti akadály miatt nem hallgatta meg a bíróság. Két rendőrt is meghallgatott a bíróság, akik korábban - szintén egy erőszakos ügy miatt - már intézkedtek a másodrendű vádlottal szemben. Egyikük a tragédia ügyében is eljárt a bűncselekményben. Az olaszliszkai emberölés büntetőpere szerdán folytatódik.