Csilla, Noémi
6 °C
19 °C

Nem veszik el a gyerekeket a védőoltást ellenző házaspártól

2004.05.10. 16:48
Egy hétfői nem jogerős ítélet szerint nem szakítják szét azt a családot, ahol a szülők nem engedik védőoltással beoltatni gyermekeiket. A gyámhatóság a négy gyermeket egy nagynéninél kívánta elhelyezni, de ő úgy nyilatkozott, hogy osztja a szülők véleményét.
A Szentesi Városi Bíróság hétfőn polgári perben elutasította a helyi gyámhatóság azon keresetét, hogy egy rokonnál helyezzék el annak a házaspárnak négy kiskorú gyermekét, akik nem engedték beadni a gyerekeknek a védőoltásokat; a határozat nem jogerős, közölte hétfőn a bíróság elnöke az MTI-vel.

A nagynéni is osztja

A bíróság által kirendelt orvosszakértők megállapították, hogy nem mutatható ki káros elváltozás a gyermekek fejlődésében a védőoltások elmaradása, valamint a család vegetáriánus étrendje miatt - mondta Bujtás László. Tájékoztatása szerint a gyámhatóság egy nagynéninél kérte elhelyezni a gyermekeket, arra hivatkozva, hogy ott jobb dolguk lesz.

Az elnök elmondta, hogy a nagynéni úgy nyilatkozott a tárgyaláson, hogy a védőoltásokkal kapcsolatban neki is erős fenntartásai vannak. Az étrendről pedig kijelentette, hogy száz százalékig osztja a gyermekek anyjának álláspontját, nagyon jó a vegetáriánus étrend, saját gyermeke is ilyen koszton nőtt fel.

Nem azért van a bíróság

Bujtás László hozzátette: a gyerekek így nem kerültek volna sem más, sem jobb környezetbe, s "nem azért van a bíróság, hogy szétszaggassa a családokat", ezért elutasította a keresetet. Az ügyben egyébként a rendőrség kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást folytat, közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!