Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Keddtől megindul az olvadás

2003.01.13. 13:26
Csongrád megyében a hajnali nagy hideg miatt leálltak a helyi közútkezelő társaság munkagépei, a MÁV vonalain rendszeresek a késések, Szeged belvárosából - ahol húsz éve nem esett ennyi hó - a Tisza árterére szállítják a havat. Keddtől megindul az olvadás.
Nem a havazás, hanem a rendkívüli hideg okozott gondot a közlekedésben és az energia-ellátásban hétfő délelőtt. A nagy hideg miatt a vasárnap helyenként felolvadt hó lefagyott, és ezért rendkívül nagy a csúszásveszély. A főutak sokfelé jegesek, hókásásak, vagy a szórás nyomán a burkolatuk sónedves. Az autópályák és az M0-ás autóút burkolata tiszta. A mellékutak szinten mindenütt havasak, jégbordásak.

Hófúvás

Újabb hóátfúvások miatt még mindig járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Pere és Abaújszántó közötti út. A MÁV valamennyi járata elindult, de az erős hideg gondot okoz a váltók kezelésében, előfordult síntörés, felsővezeték-szakadás is. Váltóállítási gondok miatt több vonalon 15-20 percet késnek a vonatok.

Hó a Tisza árterén

Csongrád megyében a hétfő hajnali mínusz 23 fokos hideg miatt leálltak a közútkezelő munkagépei, hó már nincs az utakon, a jeget pedig a nagy hidegben nem oldja a só. A főutakon a téli körülményekhez képest jók a közlekedési feltételek, a mellékutakon viszont előfordulnak jégbordák.

Szeged belvárosában még mindig sok a hó az utak, járdák mentén, annak ellenére, hogy eddig csaknem 10 ezer köbméternyit szállítottak a Tisza árterére. A rakodógépek nem bírnak az összefagyott hótömbökkel. A társaság hétfőn csak a sürgős takarítást kívánó helyekre vonultatja ki dolgozóit.

Olvadás várható

Az ország nyugati-északnyugati tájain kedden megindulhat az olvadás Az Indexnek nyilatkozó Németh Lajos meteorológus elmondta, hogy éjszaka az ország keleti-délkeleti részén mínusz 15 fok várható, míg nyugaton-északnyugaton mínusz 3 fok körüli hőmérséklet várható. Keleten csütörtökre várhatóan fagypont feletti értékek.

A Balaton jege néhol életveszélyes
Életveszélyes a Balatonon korcsolyázni, a 10 és 30 centiméter között változó vastagságú jeget hó borítja és a jégrétegek közé sok helyütt víz szorult - tájékoztatta a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság ügyelete az MTI-t hétfőn. Van azonban olyan része a Balatonnak, ahol már jégpályát nyitottak. A Balaton mentén Keszthelyen hétfőn nyílt jégpálya, Siófokon pedig már karácsony óta működik a parton hasonló létesítmény. Az MTI értesülései szerint Balatonlellén a fizetőstrandon terveznek korcsolyapályát kialakítani és Balatonfüreden is hamarosan megnyílik a jégpálya.